Sklonjeni krstovi
86

Kod ruskog grada Samara groblje "wagnerovaca" preliveno betonom

I. M.
Foto: 63.ru
Foto: 63.ru
Na groblju boraca Wagnera u selu Nikolajevka, u blizini grada Samara, grobnice su sravnjene sa zemljom, a uklonjeni su i krstovi i vijenci.

O tome su za 63.ru govorili lokalni stanovnici, a Sergej Trifonov, plaćenik Wagnera, također je objavio video sa groblja. Video je objavljen na njegovom profilu ruske društvene mreže VKontakte 25. augusta.

Na snimku Trifonov, obučen u Wagnerovu uniformu, tvrdi da su grobovi na groblju "sravnjeni sa zemljom" i da je na njihovom mjestu napravljena zemljana platforma.

"Ljudi su ginuli za Rusiju, a vi ste ovdje sve grobove sravnili sa zemljom", rekao je.

Na snimku se vidi i desetine drvenih krstova, neki su bili pobacani, drugi uredno složeni na tlu. Kako kažu sagovornici 63.ru, grobnice u kojima su sahranjeni plaćenici bit će pretvorene u ravnu površinu ispunjenu betonom. Na mjestu svakog groba bit će podignuta crna piramida.

Telegram kanal Wagner Orchestra, koji je povezan s Wagnerom, javlja da radnici sada pripremaju mjesto za postavljanje crnih piramida. Prethodno je izrađen plan na kojem su zabilježeni svi ukopani sa informacijama sa ploča koje će biti postavljene na piramide. Kako navodi kanal, planirano je da radovi budu završeni u roku od dvije sedmice.

Stanovnici Nikolajevke rekli su da su radovi na groblju počeli 19. augusta. Radnici su potvrdili da izvode plansku rekonstrukciju po naredbi uprave. Planirano je da projekat bude završen početkom septembra.

Nakon početka rata u Ukrajini, u nekoliko ruskih regija pojavile su se plaćeničke grobnice. Još jedno slično groblje u Samarskoj regiji postoji u Žigulevsku.

Kako prenosi BBC, piramide istog tipa sa imenima mrtvih već su postavljene na najvećem groblju Wagnera u selu Bakuskaja na teritoriji Krasnodarske teritorije. Tu je sahranjeno preko 740 boraca.