Svijet
54

Kina javno predstavila borbeni avion J-20: Čelična zvijer koja je nevidljiva radarima

Klix.ba
Kina je konačno pokazala svijetu dugoočekivani čelični borbeni avion J-20. Spektakularno predstavljanje održano je u provinciji Guangdong, a show je trajao 60 sekundi.

Međunarodna avijacijska izložba u Zhuhai je događaj koji svake godine u kini privuče najveće kupce i prodavce aviona. Lovci J-20 su jedni od najmodernijih ratnih oružja koja su napravljena da budu "nevidljiva" radarima. Smatraju se simbolom želje Pekinga da modernizuje i unaprijedi vojne sposobnosti.

Predsjednik Xi Jinping želi ojačati kinesku vojsku i učiniti je regionalnom silom. Borbeni avioni J-20 napravila je industrijska grupa za avione Chengdu pod nadzorom Kineske korporacije avijacijske industrije.

Kina je sebi zadala cilj da postane najveće avijacijsko tržište u narednoj deceniji, a ovaj show je bio šansa da Peking prikaže svoju ambiciju u civilnoj avijaciji, kao i odbrani. Iako na ovom događaju koji je poznat i kao Airshow China izlaže veliki broj međunarodnih firmi, kineski avioni i oružje su privukli najviše pažnje.

Changhe Z-10K
Changhe Z-10K

Pokazan je i prvi kineski teški transporter Y-20 kao i hidroavion AG-600 koji je najveći na svijetu i koristi se za misije spašavanja i potrage, a patrolirat će kineskim morima.

Transporter Y-20
Transporter Y-20

Očekuje se da će uskoro biti predstavljeni bombarder Xian H-6K i novi helikopter za napade Changhe Z-10K.