Svijet
7

Kijev slavi pobjedu: Ukrajinska zastava svečano podignuta u Slavyansku

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinska vojska danas je postavila ukrajinsku zastavu na glavno uporište proruskih saparatista u gradu Slavyansku na istoku Ukrajine nakon što su ih prethodno potisnuli prema Donetsku.

“Ukrajinska nacionalna zastava je prije jedan minut postavljena na gradsku skupštinu Slavyanska pred postrojenim ukrajinskim vojnicima”, kazao je ministar odbrane Valeriy Geletey predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku.

Zvaničnici samoproglašene Narodne Republike Donetsk (DNR) potvrdili su da su proruske snage napustile Slavyansk navodeći istovremeno da su pretrpjeli značajne gubitke.Inače, ukrajinska vojska jutros je zauzela grad Slavyansk na istoku Ukrajine u kojem su prethodnih dana vodili žestoke borbe sa proruskim separatistima.Proruske snage su uz mnogo žrtava na svojoj strani vrlo brzo napustile grad i zaputile se prema Donetsku, glavnom uporištu  separatista.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, u sukobima u Slavyansku  poginuo je veliki broj separatista, dok je jučer ubijeno sedam vojnika, a šest ih je ranjeno.