Serge Brammertz
0

Karadžić je ovdje u Haagu da bi mu se sudilo za zločine u BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
“Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba, ovdje je u Haagu da bi mu se sudilo za zločine počinjene za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih , a optužen je za najteže zločine u međunarodnom pravu - genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz na prvoj konferenciji za medije povodom ekstradicije Radovana Karadžića iz Beograda u pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda u Haagu.

"Optužnica ga tereti i za etničko čišćenje nesrba s velikog broja područja u Bosni i Hercegovini, za terorisanje stanovništva Sarajeva kroz kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja. Tereti se i za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995., kada je ubijeno gotovo 8.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana. Osim toga, tereti se i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN-a i vojnih posmatrača”, istakao je Brammertz. Rekao je da tim tužilaštva trenutno pregleda optužnicu koja je posljednji put izmijenjena i dopunjena 2000. godine.

“Osigurat ćemo da ona odražava važeće pravo, utvrđene činjenice i dokaze prikupljene tokom prethodnih osam godina”, izjavio je on i dodao da će kao i sva suđenja pred Međunarodnim sudom i ovo biti složeno.

“Kako bi dokazalo odgovornost Radovana Karadžića za sva teška krivična djela, tužilaštvo će morati da predoči veliku količinu dokaza, uključujući svjedočenje mnogih svjedoka. Uz puno poštovanje prava na odbranu, namjeravamo da izvedemo dokaze optužbe na najefikasniji način”, izjavio je Brammertz na konferenciji za novinare.

Osvrćući se na saradnju s vlastima Srbije u obavljanju hapšenja i izručenja Radovana Karadžića, Brammertz je izjavio:

“Želio bih da kažem da vlasti Srbije zaslužuju puno priznanje za hapšenje Radovana Karadžića. Ovo hapšenje je veliki uspjeh u saradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine. Posebno bih spomenuo Savjet za nacionalnu sigurnost, Akcioni tim Srbije za praćenje bjegunaca i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu. Radujem se susretu s predstavnicima vlasti u Beogradu u narednih nekoliko nedjelja i nadam se da će saradnja Srbije dovesti i do hapšenja preostale dvojice bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Bez tih hapšenja, ne možemo uspješno okončati naš mandat. Da bismo to postigli, i dalje ćemo se oslanjati i na podršku međunarodne zajednice i nevladinih organizacija”, izjavio je Brammertz.

Na pitanje da li se razmišlja o eventualnom spajanju optužnica i protiv Karadžića i Mladića ako bi se dogodilo skoro hapšenje i generala Mladića, Brammertz je rekao da je stav tužilašva da se procesi koji su u toku ne spajaju s nekim novim procesima, ali ako bi Mladić u bliskoj budućnosti bio uhapšen i isporučen Haškom tribunalu, takva opcija bi mogla biti i uzeta u obzir, rekao je glavni tužilac Serge Brammertz.

Prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred Prvim pretresnim vijećem Haškog tribunala kojim će predsjedavati sudija Alphons Orie, zakazano je za četvrtak u 16 sati, potvrđeno je danas u sjedištu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.