Borba za prava
266

Grupa muslimanki se na bazenu u Francuskoj okupala u burkiniju uprkos zabrani

E. LJ.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Grupa žena islamske vjeroispovijesti u Francuskoj protestovala je na bazenu u Grenobleu tako što su se oglušile na pravila odijevanja i pojavile u burkiniju.

Ova grupa žena plivala je u lokalnom bazenu, iako su im skoro cijela tijela bila pokrivena, tačnije sve osim lica, šaka i stopala. Kažu da ih je na ovaj čin inspirisala borba aktivistice za građanska prava Rose Parks koja se borila za ukidanje rasnog razdvajanja u SAD-u.

Bazen Jean Bron u Grenobleu jedan je od mnogih u Francuskoj na kojem je zabranjeno nositi burkinije. Mnogi građani Francuske takve kostime za plivanje smatraju političkim simbolom islama, što je u potpunoj suprotnosti sa sekularnom državom.


Nakon što su se pojavile odjevene u bukrini spasioci na bazenu upozorili su ih da nošenje takvog kostima nije dozvoljeno. Bez obzira na to upozorenje, žene su ušle u bazen i kupale se s ostalim posjetiocima, a mnogi su im čak aplaudirali. Francuski mediji pišu da ih je nakon toga policija ispitala i naplatila im kaznu od 35 eura zbog kršenja zabrane.

U razgovoru za BBC Hasiba i Latifa navele su kako trebaju imati ista prava kao i ostali građani.

"Želimo se zabavljati na bazenima kao i ostali građani, pratiti našu djecu kad žele plivati tokom vrelih ljetnih dana u Grenobleu. Moramo se boriti protiv diskriminacije i predrasuda u Francuskoj. Suštinski, nama se uskraćuju ljudska prava i pristup javnim ustanovama" , navele su.

Članovi grupe Građanski savez Grenoblea su u maju pokrenuli "Operaciju burkini" koja ima za cilj odbranu prava muslimanki. Više od 600 muslimanki iz Grenoblea potpisalo je peticiju kojom od grdonačelnika Erica Piollea traži ukidanje zabrane nošenja burkinija na bazenu.