Svijet
6

Građani Novog Zelanda na referendumu izabrali novu državnu zastavu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na osnovu preliminarnih rezultata građani Novog Zelanda izabrali su novu državnu zastavu. Riječ je o zastavi crno-plavog dizajna sa srebrenom paprati preko sredine.

Konačni rezultati bit će poznati u utorak, a kako prenosi BBC, zastava sa crveno-plavim dizajnom također ima šanse za pobjedu, jer je još uvijek mala razlika na osnovu do sada prebrojanih glasova.

Završni referendum održat će se u martu 2016. godine, kada će Novozelanđani birati da li konačno žele staru zastavu zamijeniti novom.

Premijer Novog Zelanda John Key referendum i izbor nove državne zastave je obrazložio tim da aktuelna zastava ne predstavlja savremenu državu Novi Zeland na najbolji mogući način.

On je također dodao da je aktuelna zastava previše slična zastavi Australije, ali da je skeptičan jer vjeruje da će se građani ipak odlučiti da zadrže staru zastavu. Komisija je primila više od 10.000 prijedloga za novu zastavu, ali je odabrano pet između kojih građani mogu birati koju zastavu žele.

Na referendumu je učestvovalo 48 posto građana sa pravom glasa. Dvije zastave sa trenutno najvećim brojem glasova dizajnirao je arhitekta Kyle Lockwood.