Rudnici bakra prestali da rade
0

Devet miliona Čileanaca ostalo bez struje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pojedini dijelovi čileanske prijestolnice Santiago dobili su električnu energiju nakon masovnih isključenja zbog kojih su prestali da rade veliki rudnici bakra, a grad obavila tama.

Čileanski ministar energetike Rodrigo Alvares potvrdio je da se ne zna definitivno uzrok havarije, koja je pogodila devet miliona stanovnika Čilea, ali je naveo da je bilo "problema sa kolebanjem na dva dalekovoda i padom kompjuterskog sistema", prenijela je agencija AP.

Iskakanje električne mreže dogodilo se sinoć po lokalnom vremenu u prijestonici Santjago de Čileu i na ukupnoj površini od 1.300 kilometara ove najduže zemlje na svetu, koja je potpuno okrenuta ka Pacifiku. 

Normalno snabdijevanje strujom u 90 posto prijestolnice uspostavljeno je poslije dva sata, dok su ostali dijelovi Čilea i dalje bez električne energije. 

Čileanske vlasti saopštile su da je u mraku bilo devet, od ukupno 16 miliona stanovnika te latinoameričke države. 

Zamjenik ministra unutrašnjih sekretar Rodrigo Ubila rekao je da je na hiljade stanovnika prijestonice bilo evakuisano iz vozova i metroa i da je policija obezbjeđivala sigurnost od provala u Santjagu tokom "trajanja mraka".