Održava se u Santiagu
101

Čile zabranio izraelskim kompanijama da učestvuju na najvećem sajmu avijacije u Latinskoj Americi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čile je u utorak saopćio da će isključiti izraelske kompanije s najvećeg sajma avijacije u Latinskoj Americi koji će biti održan u Santiagu u aprilu.

"Odlukom Vlade Čilea, izadnje Međunarodnog sajma zraka i svemira (FIDAE) 2024. godine, od 9. do 14. aprila, neće imati učešće izraelskih kompanija", navodi se u priopćenju ministarstva odbrane.

Nije naveo razlog, ali vlada ljevičarskog predsjednika Gabriela Borica kritikovala je neproporcionalni napad Izraela na Pojas Gaze u kojem je ubijeno više od 30.000 ljudi od čega najviše žena i djece. Također, uništena je polovina zgrada i više od milion Palestinaca je raseljeno, a već su počele i smrti zbog gladi koju je izazvala izraelska blokada.

Čile, koji ima najveću palestinsku populaciju izvan arapskog svijeta, opozvao je svog ambasadora u Izraelu krajem oktobra kako bi prosvjedovao protiv izraelskih neprihvatljivih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Meksiko i Čile u januaru su se pridružili pozivima na istragu Međunarodnog kaznenog suda o mogućim ratnim zločinima u napadu na Gazu.