Imao 74 godine
30

Bivši čileanski predsjednik Sebastian Pinera poginuo u padu helikoptera

S. Š.
Sebastian Pinera bio je predsjednik Čilea u dva navrata (Foto: EPA-EFE)
Sebastian Pinera bio je predsjednik Čilea u dva navrata (Foto: EPA-EFE)
Bivši čileanski predsjednik Sebastian Pinera poginuo je u padu helikoptera u regiji u Čileu, što je zvanično saopćio njegov kabinet.

Helikopter u kojem je bio Pinera srušio se u regiji Los Rios na jugu Čilea, navodi se u saopćenju njegovog kabineta. U njemu su bile četiri osobe, od kojih su tri preživjele nesreću i "van opasnosti su", rekla je čileanska ministrica unutrašnjih poslova Carolina Tohá u današnjoj izjavi.

Pinerovo tijelo pronašla je čileanska mornarica, dodaje se u saopćenju.

Pinera, koji je imao 74 godine, bio je predsjednik Čilea od 2010. do 2014. i ponovo od 2018. do 2022. godine.

U trenutku nesreće na tom području je padala kiša, ali za sada nije poznato da li je nesreću izazvalo nevrijeme. Aktuelni čileanski predsjednik Gabriel Borić proglasio je nacionalnu žalost.

"Čileanska vlada 'izražava šok zbog ove tragedije, pruža ruke u znak solidarnosti sa porodicom bivšeg predsjednika, njegovim bliskim osobama, ali i svim Čileancima", navodi se u izjavi Borića.

Pinera se školovao se u Čileu i na Univerzitetu Harvard u SAD-u. Prema Forbesu, njegovo bogatstvo procijenjuje se na 2,7 milijardi dolara. Prije politike bio je biznismen i osnovao kompaniju za kreditne kartice Banco 1970-ih.

Pinerov prvi mandat počeo je 2010. godine kada je naslijedio Michelle Bachelet, predsjednicu koja je usmjerila zemlju kroz globalni ekonomski pad.

Njegov drugi mandat bio je isprekidan masovnim protestima i neredima, koji su potresli zemlju u oktobru 2019. godine dok su demonstranti tražili bolje penzije, bolje obrazovanje i kraj ekonomskog sistema za koji su rekli da je favorizirao elitu.

Nemiri su doveli do tada odlazećeg predsjednika Pineru da pristane na narodno glasanje o potrebi promjene ustava naslijeđenog od diktature.

On je također predsjedavao zemljom za vrijeme pandemije koronavirusa i kada je nacija od 19 miliona ljudi zabilježila jednu od najviših stopa vakcinacije u svijetu, piše CNN.