Situacija je mirna sada
58

Desetine uhapšenih zbog nereda u Dublinu, grad opustošen nakon sukoba policije i demonstranata

S. Š.
Dublin naron nereda u četvrtak večer (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Policija u Dublinu saopćila je da je uhapsila više od 34 osobe nakon nereda i pljački u noći sa četvrtak na petak u kojima su prodavnice i infrastruktura javnog prijevoza razbijeni i zapaljeni, a za šta tamošnji organi krive krajnje desničarskih rasističkih bandi.
Nasilje je izbilo u irskoj prijestolnici u četvrtak uveče nakon napada nožem u centru grada u kojem su petogodišnja djevojčica i pomoćnik u školi zadobili povrede zbog kojih su bili u kritičnom stanju. Policija je uhapsila osumnjičenog.

Grupe i aktivisti ekstremne desnice na društvenim mrežama objavili su pod hashtagovima kao što su "Irska je puna" i "Irska za Irce", na različite načine prozivajući imigrante, tražitelje azila i općenito ljude koji nisu bijele rase jer su opravdavali nasilje kao proporcionalan odgovor na ubadanje nožem - istovremeno okrivljujući "ne-Irce" ljude za pljačku radnji.

Prema riječima ministrice pravosuđa Helen McEntee, oko 200 ljudi "pravilo je nemire u cijelom gradu".

Kako je premijer Leo Varadkar upozorio da se dalji protesti organizuju na internetu, komesar irske policije Drew Harris rekao je novinarima da iza nasilja stoji "huliganska frakcija vođena krajnje desničarskom ideologijom".