Zajednička akcija
259

Irski i španski premijer dogovorili koordinaciju kako bi što više država priznalo Palestinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irska i Španija ponovile su svoju namjeru da sklope savez zemalja koje će uskoro priznati Palestinu kao državu. Irski taoiseach (premijer), Simon Harris, i premijer Španije, Pedro Sanchez, obećali su u petak da će prikupiti međunarodnu podršku za rješenje o dvije države u Izraelu i Palestini.

Dvojica lidera održala su bilateralne razgovore u Dublinu kako bi dali zamah diplomatskoj ofanzivi unutar i izvan EU.

Priznavanje palestinske državnosti sve je bliže, rekao je Harris na zajedničkoj konferenciji za novinare. Irska će krenuti sa Španijom i drugim zemljama "kada bude pravo vrijeme", rekao je on, ne dajući vremenski okvir ili imena drugih zemalja.

"Kada krenemo naprijed, željeli bismo to učiniti sa što više drugih kako bismo dali težinu odluci i poslali najjaču poruku. Narod Izraela zaslužuje sigurnu i mirnu budućnost. Isto tako i narod Palestine. Jednak suverenitet, jednako poštovanje, u regiji u kojoj ljudi svih vjera i svih tradicija žive zajedno u miru", kazao je Harris.

Sanchez je rekao da čekanje da drugi preuzmu inicijativu nije prihvatljivo, misleći na rat u Gazi i Ukrajini.

"Put se pravi hodanjem, moramo to učiniti u nadi da će to učiniti i drugi", kazao je Sanchez.

Dublin i Madrid će se kretati na koordinisan način i podizati palestinsku državnost na Evropskom vijeću sljedeće sedmice, rekli su.

Španija i Irska su se pojavile kao najoštriji kritičari u EU izraelskog rata u Gazi, koji je odnio više od 33.000 života.

Susret između Harrisa i Sancheza uslijedio je dan nakon što su se sastali na samitu u Varšavi, podcrtavajući želju da krenu u korak jer traže podršku od Malte, Slovenije, Belgije i drugih država.

Otkako je u utorak naslijedio Lea Varadkara kao taoiseach, Harris je naglasio kontinuiranu podršku Irske palestinskoj državnosti i trenutnom prekidu vatre. Na sastanku u četvrtak s predsjednicom Evropske komisije, Ursulom von der Leyen, on je ponovio formalni zajednički zahtjev sa Španijom prije dva mjeseca da se preispita sporazum o pridruživanju Izrael-EU, koji nosi obaveze iz oblasti ljudskih prava.

Haris je izrazio ogorčenje sudbinom izraelskih talaca, ali je rekao da je patnja naroda Gaze "nesavjesna". Ranije ove sedmice Izrael je oštro kritikovao Harisa što nije spomenuo taoce tokom svog debitantskog govora kao taoiseach u irskom parlamentu.

"Scene koje vidimo u Gazi u smislu gladi, žeđi, sakaćenja, smrti nevine djece, žena, muškaraca, uništavanja toliko civilne infrastrukture, bolnica, škola, domova, moraju prestati", rekao je Harris.

Španski izvori kažu da bi raspored priznavanja državnosti do ljeta mogao ovisiti o tome da Vijeće sigurnosti UN-a razmotri sličnu rezoluciju u julu. U parlamentu EU također se ulažu napori da se uspostavi parlamentarna grupa širom Evrope za promoviranje palestinske državnosti.