Ljudska prava u Britaniji
2

David Cameron: Uvredljivi su zahtjevi da legalizujemo seks 14-godišnjaka

Klix.ba
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron odbio je prijedlog da se spusti legalna donja dobna granica kada je riječ o stupanju u seksualne odnose.

Prijedlog je upućen premijeru u sklopu ideje o proširivanju ljudskih sloboda, prema kojoj bi bilo dozvoljeno da mladi stupaju u seksualne odnose već sa 14 godina.

Također, od premijera je po istom principu traženo i da zakon protiv golotinje postane fleksibilniji tako da se ljudima omogući da hodaju ulicama goli, bez straha da će zbog toga biti uhapšeni, prenosi Daily Mail.

Iz premijerovog ureda je saopćeno kako Cameron smatra uvredljivim prijedlog da mladi legalno stupaju u seksualne odnose sa 14 godina, a slično razmišlja i kada je riječ o golotinji.

Vlada je, međutim, saopćila kako razmatra mogućnosti kojima će proširiti ljudske slobode. Trenutno je prihvatljiva donja granica u kojoj mladi stupaju u seksualne odnose u Velikoj Britaniji sa 16 godina, ali postoje zahtjevi da se ona spusti, jer mladi sve ranije započinju svoj seksualni život.

Zagovornici te ideje ističu kako je mlade teže savjetovati o pitanjima poput kontrole rađanja ukoliko već dolaze u sukob sa zakonom samim stupanjem u seksualne odnose prije 16. godine.