Nakon 12 godina
31

Bugarska i Rumunija ulaze u Šengen: Ukidaju se kontrole vazdušnih i pomorskih granica

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Države članice EU postigle su sporazum o ukidanju kontrole vazdušnih i pomorskih unutrašnjih granica sa Bugarskom i Rumunijom. Odluka je donesena jednoglasno.

Fernando Grande-Marlaska Gomez, španski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da je veoma zadovoljan što će 2024. godine vazdušne i pomorske unutrašnje kontrole između Bugarske i Rumunije i ostalih šengenskih zemalja postati stvar prošlosti nakon 12 godina pregovora.

"Time nastavljamo da gradimo sve šire i jače područje slobodnog kretanja", rekao je.

Od 31. marta 2024. godine više neće biti provjera osoba na unutrašnjim vazdušnim i pomorskim granicama EU između Bugarske i Rumunije i drugih zemalja u šengenskom prostoru.

Nakon ovog prvog koraka, Vijeće bi trebalo donijeti daljnju odluku o utvrđivanju datuma za ukidanje kontrola na unutrašnjim kopnenim granicama.

Od svog pristupanja Evropskoj uniji, Bugarska i Rumunija su primijenile dijelove šengenskog pravnog okvira, uključujući one koji se odnose na kontrolu vanjskih granica, policijsku saradnju i korištenje Šengenskog informacionog sistema.

Za preostale dijelove šengenske pravne tekovine, koji uključuju ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama i povezane mjere, Vijeće jednoglasno odlučuje o njihovoj primjeni nakon što se u skladu sa važećim šengenskim procedurama evaluacije potvrdi da ispunjavaju potrebne uslove.