U čast poginulim vojnicima
10

Bez nogu i ruke savladao 75 prepreka u utrci "The Beast"

Klix.ba
Todd Love (Foto: Team X.T.R.E.M.E.)
Todd Love (Foto: Team X.T.R.E.M.E.)
Prekriven blatom pet sati, trostruki amputirac i desetar Todd Love uspio je stići do cilja prešavši preko četiri kilometra neravnog terena sa 75 prepreka u događaju pod nazivom "The Beast" (Zvijer).

Todd koji je obje noge i ruku izgubio na ratištu u Afganistanu 2010. godine, ovog vikenda je učestvovao u ekstremnom testu izdržljivosti nazvan "Spartanska utrka" zajedno sa osam prijatelja tima X.T.R.E.M.E.

Tim kojeg čine ranjeni vojnici i žene pomogao je Toddu da pređe zidove visoke 2,5 metra, penjane na užad, puzanje kroz blato i puzanje po zemlji odavajući na taj način počast nacionalnim herojima koji su ranjeni u misijama širom svijeta.

Noseći gas masku i štitnike, što je učinilo utrku težom, Todd je uspio završiti i stići do cilja.

"Tim nosi gas masku kao simbol suočavanja s nepremostivim preprekama. Zrak u maskama traje četiri sata, tako da se ranjeni ratnici bore i za život tokom utrke", rekao je Jeremy Soles, vođa Tima X.T.R.E.M.E. koji se vode postulatom "nikada nikog ne ostavljaj za sobom".

Fotografiju na kojoj Todd sav mokar stiže do cilja pogledali su milioni ljudi na ineternetu i postala je inspiracija za one sa kompletnim tijelom, kao i za one koji su ranjeni služeći svojoj državi.

"Prilično sam iznenađen pažnjom koju sam izazvao u posljednja 24 sata. Trudim se ići naprijed i zahvalan sam svima koji su bili uz mene od samog početka. Nastavit ću sa svojim avanturama i inspiracijom i obećavam da se nikada neću predati", rekao je Todd Love.

Utrka je osmišljena tako da svi učesnici pokažu svoje limite, psihičke i fizičke, i činjenica da je čovjek koji nema noge i ruku uspio preći četiri kilometra i 75 prepreka inspirisala je milione ljudi.

Todd se čak zna i našaliti sa svojom povredom: "Zajedno s deminerima sam tragao za eksplozijama i našao sam ih. Mislim da je to bio najjednostavniji način da se uklone.

Ovaj ekstremni sportista voli skijati , surfati i skakati s padobranom. Naučio je svirati i klavir.