Svijet
4

Barroso upozorio Putina da se ne upušta u intervenciju u Ukrajini

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barrosso upozorio je u ponedjeljak ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne intervenira u Ukrajini "ma kakav bio motiv, što podrazumijeva i humanitarni", nakon što je s njim telefonski razgovarao.

Barroso je u saopćenju "izrazio zabrinutost zbog okupljanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici. On je upozorio da se u Ukrajini ne intervenira jednostrano, ma kakav bio motiv, podrazumijevajući i humanitarni".

On se na ovaj način pridružio stavu koji su tokom vikenda izrazili američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zapadne zemlje su odlučno odbacile ideju o ruskoj humanitarnoj misiji jer optužuju Moskvu da pobunjenike u Ukrajini snabdijeva oružjem i izrazile bojazan da bi se moglo raditi o prikrivenoj intervenciji pod izgovorom da se radi o misiji pomoći civilima.

Rusija se ipak dogovorila s Kijevom da Crveni križ izvede humanitarnu misiju na istoku Ukrajine i izrazila nadu da je zapadne zemlje neće zakočiti, izjavio je u ponedjeljak njen ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenijela je novinska agencija Ria-Novosti.