Libija
0

Avijacija pucala po demonstrantima u Tripoliju?!

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vojni avion pucao je danas na antivladine demonstrante u Tripoliju, glavnom gradu Libije, prenijela je televizija Al Jazeera.

Libijac Sula el Balalazi, koji tvrdi da je opozicioni aktivista, rekao je u telefonskoj izjavi ovoj televiziji da je libijsko vazduhoplovstvo bombardovalo "pojedine lokacije u Tripoliju". On je rekao da se javlja iz predgrađa glavnog grada.

U ovom trenutku nije moguće dobiti nezavisnu potvrdu ove informacije. Komentatori smatraju da je upotreba avijacije protiv sopstvenog naroda znak da se vladavina lidera Moamera Gaddafija primiče kraju.

Britanski ministar spoljnih poslova William Hague izjavio je ranije da je Gaddafi možda krenuo put Venecuele, ali je visoki zvaničnik Vlade u Karakasu to demantovao.

Libijska državna televizija u međuvremenu je prenijela da snage bezbjednosti sprovode akciju protiv "terorista" i da ima nekoliko ubijenih. 	EU je osudila mjere represije koje libijska vlast preduzima protiv demonstranata i pozvala sve strane na uzdržanost. Ministri spoljnih poslova zemalja EU osudili su u saopštenju "aktuelnu represiju nad demonstrantima u Libiji, kao i nasilje i pogibije civila".

Evropski blok od 27 članica pozvao je na "momentalno okončanje upotrebe sile protiv demonstranata" i apelovao da sve strane pokažu uzdržanost. Ministri su pozvali Libiju da poštuje slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje.