Stotine hiljada učesnika
30

Nasilni protesti u Francuskoj kroz fotografije: Sukobi, paljevine i povrijeđeni policajci

S. M.
(Foto: EPA-EFE)
U Parizu i drugim francuskim gradovima su nastavljeni protesti zbog zakona kojim se starosna granica za odlazak u penziju povećava za dvije godine, sa 62 na 64 godine. Večeras je došlo i do ozbiljnih sukoba u kojima je povrijeđeno desetine policajaca.

Sukobi između demonstranata i policije prijavljeni su u četvrtak u gradovima širom Francuske, uključujući Nantes i Rennes.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je 570.000 ljudi protestovalo danas protiv penzione reforme. Ovo se može uporediti sa 740.000 demonstranata koji su se okupili 28. marta.

Zemlja očekuje odluku o ustavnosti zakona sljedeće sedmice. Ustavno vijeće će donijeti odluku o reformama 14. aprila i ima ovlaštenje da ih poništi, neke ili sve.

Nemiri, zajedno sa štrajkom, izazvali su poremećaje širom Francuske.

U Parizu demonstranti su bacali kamenje, flaše i boje na policiju u La Rotonde - poznatom kafiću koji posjećuju ličnosti uključujući španskog umjetnika Pabla Picassa. Macron i njegov tim slavili su tamo njegove izborne pobjede 2017.

Jedan policajac je nakratko izgubio svijest nakon što je pogođen kamenom.

U zapadnom gradu Rennesu demonstranti su uzvikivali "Štrajk, blokada, Macron odlazi!", a policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su gađali policiju različitim predmetima i palili kante za smeće.

Policija je saopćila da je 31 osoba privedena na protestima u Parizu, a 77 policajaca je povrijeđeno, od kojih je 13 prebačeno u bolnicu.

"(Mi) nastavljamo da hapsimo pojedince koji bacaju projektile na Place d'Italie", navodi se u saopštenju.

Novinari koji rade za Le Figaro izvijestili su da su neki policajci koristili prekomjernu silu.

Grad Nant na zapadu zemlje danas je bio poprište nasilnih sukoba između demonstranata i policije, a najmanje 23 osobe su privedene. Prema podacima policije, tamo se protestima pridružilo 15.000 ljudi, dok sindikati procjenjuju broj na 50.000