Svijet
0

Assad proglasio amnestiju za zločine počinjene tokom protesta

SRNA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad proglasio je opštu amnestiju za zločine počinjene tokom desetomjesečnih protesta protiv njegove vlasti, javili su danas sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA navodi da amnestija pokriva "zločine počinjene tokom događaja koji su se desili od 15. marta 2011. godine do 15. januara 2012. godine.

Amnestijom će biti obuhvaćeni i vojni dezerteri koji se predaju prije kraja januara i svi oni koji predaju naoružanje za koje nemaju dozvolu.

Prema podacima UN, od početka nemira u Siriji uhapšeno je više od 14.000 ljudi, a 5.000 je poginulo.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon zatražio je nešto ranije od predsjednika Sirije da obustavi nasilje protiv demonstranata, koji već deset mjeseci protiv režima, ističući da se u arapskom svijetu bliži kraj "starim" dinastijama i vladavine jednog čovjeka.

"Danas, ponovo pozivam predsjednika Sirije - zaustavite nasilje i ubijanje svog naroda. Put represalija je ćorsokak", rekao je Ban Ki Moon na konferenciji za novinare u Libanu o političkim reformama.

Generalni sekretar UN  istakao je da je, od samog početka revolucija, od Tunisa prekog Egipta i dalje, pozivao lidere da slušaju svoj narod.
On je naglasio da su ga neki poslušali i da su imali koristi od toga, dok drugi nisu i danas "žanju oluju".

Ban Ki Moon je dodao da UN podržavaju promjene u Libiji, Egiptu, Tunisu i Jemenu.