Svijet
0

10 najmoćnijih žena u historiji moderne politike

Sarajevo-x.com
Naučni portal LiveScience sastavio je listu 10 najmoćnijih žena u historiji svjetske moderne politike. Na listi se nalazi i njemačka kancelarka Angela Merkel, često spominjana u medijima po svojoj jedinstvenoj čvrstoći i odlučnosti u donošenju političkih odluka, te britanska kraljica ali i žene iz manjih država koje su na svojim leđima iznijele teret vladara neke zemlje.
  1. Yulia Tymoshenko, ukrajinska premijerka, žena je koja ima sve - izgled fotomodela i mozak biznismena. Zaštitno lice ukrajinske Narandžaste revolucije iz 2004, Tymoshenko je i mogući kandidat za predsjednicu Ukrajine na predstojećim predsjedničkim izborima 2010.godine.
  1. Sirivamo Bandaranaike, premijerka Šri Lanke, prvi ženski premijer na svijetu postala je nakon suprugove smrti još 1959.godine. Poznata i kao "uplakanaudovica" zbog čestih ispada plača tokom predsjedničke kampanje, uložila je velike napore da bi promijenila britansko ime države Ceylon u Šri Lanka.

  2. Benazir Bhutto, dva puta premijerka Pakistana, provela je pet godina u zatvoru zbog korupcije, a ubijena je u atentatu 2007. prilikom trijumfalnog povratka u Pakistan. Njene pristalice misle da je mogla povratiti staru snagu i slavu da doživjela izbore 2008.

4.Corazon Aquino, bivša predsjednica Filipina, koja je uvijek isticala da je ustvari obična domaćica i udovica, na mjesto predsjednice došla je kao članica pokreta "Snaga naroda" koji je s vlasti skinuo dugogodišnjeg predsjednika Ferdinanda Marcosa. Bez ikakvog prethodnog političkog iskustva i samohrana majka petero djece, ipak je uspjela provesti mnoge moderne reforme na Filipinima.

5.Ellen Johnson - Sirleaf, "čelična dama" Liberije postala je prva ženska predsjednica neke afričke države nakon što je 2005. s vlasti svrgla konzervativca Charlesa Taylora. Svoj nadimak "Thatchereresque" dobila je nakon stoičkog izdržavanje kazni u zatvoru i egzilu zbog kritiziranja tadašnje vlasti.

  1. Angela Merkel, po Forbesovoj listi trenutno najmoćnija žena na političkoj sceni svijeta. Kao potencijalni simbol njemačke moderne ekonomije, Merkel je dosadašnjim radom već ušla u historiju evropske politike.

  2. Golda Meir, bivša izraelska premijerka, često nazivana i "jedinim muškarcem u kabinetu" Izraela, poznata je po borbi za prava Jevreja u sukobima s Palestinom.

  1. Margaret Thatcher, premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990, originalna "čelična dama" preživjela je atentat, odgojila dvoje djece i bila premijer čak tri mandata.
  1. Indira Gandhi, indijska premijerka u tri navrata, od 1966.-1977. pa opet od 1980.-1984., nazivana i "starom vješticom" uspjela je ostati na tronu Indije u najtežim godinama. Indira Gandhi umrla je nakon što ju je nesretnim slučajem upucao njen stražar.

  2. Kraljica Elizabeth II, kraljica britanskog Commonwealtha zadnjih 56 godina, ubjedljivo je žena s najdužim "stažom" u vladanju. Iako joj često osporavaju stvarnu vlast zbog velikih ovlasti premijera, ne treba zaboraviti da je ona postala više od kraljice. Kraljica je danas globalna institucija koja i u 83. godini redovno ispunjava kraljevske dužnosti.