Regija
2

Vlade Albanije i Kosova traže istragu protiv del Ponte

FENA
Carla del Ponte (Foto: Arhiv/AFP)
Carla del Ponte (Foto: Arhiv/AFP)
Vlade Albanije i Kosova zatražile su u nedjelju istragu protiv bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala, Carle Del Ponte, zbog podizanja optužnice protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, iako su je saradnici upozorili da nemaju dovoljno dokaza u ovim slučajevima

Ističući da su institucije Kosova uvijek vjerovale i usko sarađivale s Haškim tribunalom, Vlada Kosova tvrdi da je tu spremnost zloupotrebljavala Del Ponte, koja je, kako navode, "sada priznala da optužnica protiv Haradinaja nije bila podržana dokazima koji su mogli da dovedu do njegove osude".

"Zbog toga Vlada Kosovo zahtijeva od nadležnih međunarodnih zvaničnika da započnu istragu protiv Carle del Ponte za zloupotrebu ovlašćenja kao glavnog tužioca u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugi tokom 2003. godine, i u vezi s njenim naučno-fantastičnim fabrikovanjem u vezi s optužbama Dicka Martyja i drugih (o trgovni ljudskim organima)", kaže se u saopćenju.

Ističući da zna zakonska ovlašćenja i privilegije koje je Del Ponte imala, Vlada Kosova smatra da je ta ovlašćenja i privilegije prekoračila i zloupotrebila do te mjere da je "dozvolila podizanje neosnovanih, tendencioznih i protivzakonitih optužnica, čime je dovela do hapšenja i omalovažavanja mnogih značajnih i cijenjenih figura politike na Kosovu i štetila imidžu Kosova".

Kosovska vlada je osudila takvo ponašanja glavne tužiteljice, "posebno nakon izjava drugih tužilaca Haškog tribunala koji su neprekidno izražavali sumnju u dokaze koje je ponudila Del Ponte i njenih posljednjih izjava u kojima je priznala da u vrijeme kada je podigla optužnicu imala manjak dokaza i svjedoka" i traži od nadležnih organa da započnu istragu o njenim nezakonitim postupcima.

I Vlada Albanije je u nedjelju je saopćila da će od nadležnih međunarodnih institucija zatražila istragu protiv Del Ponte zbog podizanja optužnice protiv Haradinaja.