Regija
0

U Parizu arbitraža između hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o INA-i

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Parizu bi danas trebalo da počne arbitražni postupak između hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o upravljačkim pravima u INA-i, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatska Vlada podigla je tužbu protiv MOL-a i traži da se ugovor Vlade Ive Sanadera iz 2009. godine o upravljačkim pravima u INA-i i glavni ugovor o gasnom poslovanju proglase ništavnim.

Hrvatska zastupa stav da je trenutno važeći dioničarski ugovor u INA-i i između Vlade i MOL-a plod koruptivnog djela.

Jak adut hrvatskoj strani u tome bi trebalo da bude pravosnažna presuda Ivi Sanderu koji je optužen da je primio mito od zvaničnika MOL-a.

Hrvatska strana će zbog toga tražiti da se taj ugovor proglasi ništavnim, ali isto tako da MOL-u nadoknadi štetu za koju smatraju da je počinio u posljednjih pet godina koliko upravlja INA-om.

Stavovi MOL-a su da Hrvatska nije ispoštovala sve odredbe iz ugovora koji je Vlada potpisala 2009. godine, a to je izdvajanje gasnog biznisa iz INA-e.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je 13. juna presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu sa 10 na 8,5 godina zatvora u predmetima "INA-MOL" i "Hypo".

U prvom stepenu sudija Županijskog suda Ivan Turudić osudio je Sanadera na 10 godina, jer je između ostalog prepuštanjem u INA-i upravljačkih prava mađarskom MOL-u, te izdvajanjem nerentabilnog gasnog poslovanja postupio suprotno nacionalnim interesima, za što je stekao ličnu materijalnu korist.

INA