Regija
0

Šarićevo lociranje i hapšenje nije bilo moguće bez pomoći američkih službi

Anadolija
Marko Nicović (Foto: Anadolija)
Marko Nicović (Foto: Anadolija)
Američka DEA (The Drug Enforcement Administration), policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge, kontrolisala je i locirala Darka Šarića i praktično od 2009. godine, od akcije "Balkanski ratnik“, sve je zavisilo od DEA i američke bezbjednosne službe, jer Srbija nema tehničkih mogućnosti, konstatacija je policijskih eksperata povodom predaje i privođenja zbog ilegalne trgovine narkoticima i pranja novca najtraženije osobe u regionu u posljednje četiri godine.

Policijski i ekspert bezbjednosnih službi, a posebno za trgovinu drogama i podzemlje, Marko Nicović, u razgovoru za Anadoliju kaže da je hapšenje Šarića zavisilo od Amerikanaca, jer oni imaju mogućnost da opserviraju svaki dio zemljine kugle, prvenstveno DEA i CIA, koje imaju ispostave u skoro svakoj zemlji.

On ocjenjuje da je dobro što je došlo do hapšenja Darka Šarića, ali dodaje i da će se time otvoriti i dio političke priče.

"Koga je on sve plaćao, od političkih stranaka, ministara, direktora agencija za pranje novca, agencija za privatizaciju, veza u ministarstvu, drugi je dio priče, ali je sigurno da je duže vrijeme bio zadržan i od američkih službi bio eksploatisan što se tiče informacija, da se sazna i o korupciji. Ne samo u Srbiji, nego i u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Italiji, uopšte svuda gdje je pravio imperiju“, izjavio je Nicović.

Sada advokat, a nekada šef beogradske policije i predstavnik bivše Jugoslavije u Interpolu, dodaje da su Šariću, najvjerovatnije, nakon što su izvukli iz njega sve što im je trebalo, rekli da bira između zatvora u Južnoj Americi ili Srbiji, i da je on, naravno, izabrao Srbiju.

Dio šireg lanca

Nicević podvlači da je bez američkih službi, koje su opremljene visokom tehnologijom, popuat Avaxa, satelita i sofosticirane opreme za praćenje i prisluškivanje, praktično teško bilo izvesti akciju hapšenja Darka Šarića.

"Šarić je u stvari samo dio velikih sistema ruske mafije, italijanske mafije, koji je ustvari radio za njih. Ne može anonimac iz Pljevalja da obrće milijarde, a da se ne pitaju velike gazde za to. To su velike ajkule. Ruska mafija i južnoamerički karteli sarađuju po pitanju uvoza kokaina ka Evropi“, rekao je Nicović, dodavši da je nemoguće zamisliti da ruska ili italijanska mafija dozvoli da neko obrne pet milijardi, a da se oni tu ne pitaju.

Na pitanje kako je bilo moguće da Šarić opere ogromne sume novca i više godina ostane nedostupan organima gonjenja, Nicović, koji je član Međunarodne asocijacije šefova policije i potpredsjednik Međunarodne organizacije za borbu protiv droga, izričit je u stavu da je Šarić "koristio političare i da tu dolazi i veza sa tajkunima".

Podvlači da država Srbija nije reagovala na blagovremen način, jer je Šarić bio "kupio" dio establišmenta da radi za njega.

"On (Šarić, op.a.) je devet godina ulagao i prao novac u Srbiji za svoj i račun stranih mafija“, konstatovao je Nicović.

Na pitanje kako je moguće da Šarić pokrene tako velike "poslove“, Nicović objašnjava da "veliki mafijaški sistemi nađu anonimnog čovjeka koji nije bio na oku policije kao šef organizovane grupe, sa njim naprave biznis, a kada postane opasan po njih, oni ga puste niz vodu. To je pravilo koje postoji kog svih podzemlja u svijetu“.

Prema riječima Nicevića, Šarić je djelovao u svim zemljama regiona, uključujući Italiju, Češku, ali je imao i dobre veze sa Turskom.

"Krijumčari droga su isprepletani. Oni koji švercuju kokain traže uslugu za heroin i obratno. Oni su mreža koja godišnje obrće u svijetu preko hiljadu i po milijardi dolara. To je više nego što Francuska zaradi za godinu dana i više od  bruto nacionalnog dohotka Rusije“, rekao je međunarodni stručnjak za borbu protiv trgovine narkoticima.

Šarić prvi put pred sudom u ponedljeljak

 Darko Šarić (44), rodom iz Pljevalja, koji je u Srbiji optužen za prodaju 5,6 tona kokaina i za pranje 22 miliona evra, dogovrio je da se preda se prije mjesec i po, kada je njegovo hapšenje postalo izvjesno.

On je, sa zasad nepoznate lokacije, dovezen u utorak, 18. marta, na podgorički aerodrom. Nakon što je oko sat vremena razgovarao sa porodicom i advokatom, uz pratnju srbijanske policije prebačen je na beogradski aerodrom, te nakon identifikacije u policiji, i u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu gdje mu je ranije bio određen pritvor.

Srbijanski zvaničnici su saopštili da su operativci bezbjednosnih službi Srbije locirali njegovo kretanje na teritoriji četiri zemlje Latinske Amerike i da se na Šarićevom lociranju i hapšenju radilo više od devet mjeseci.

Na njegovom lociranju, pored tajne službe Srbije - BIA, veliku ulogu imali su i MUP Crne Gore i Ministarstvo pravde te zemlje, kao i čitava mreža bezbjednosnih agencija drugih država – SAD, Španije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Austrije.

Protiv Šarića i grupe od 39 osumnjičenih u Srbiji je pokrenuta istraga nakon što je u koordiniranoj akcije BIA i DEA u Urugvaju na jednoj jahti zaplijenjeno više od dvije tone droge.

Šarić je prvooptuženi i neće moći da dobije status zaštićenog svjedoka, a protiv njega je do sada napisano tridest optužnica zbog trgovine drogom i pranja novca.

Za ponedjeljak, 24. mart, u Specijalnom sudu u Beogradu zakazana su ročišta za suđenje koje je počelo početkom maja 2012. godine. Darko Šarić, kome je određen pritvor od 60 dana, treba prvi put da se pojavi pred sudom.

Putem branioca Radoslava Baćevića najavio da će se izjasniti da nije kriv.