Kokain iz Južne Amerike
15

Darku Šariću određen pritvor, objavljeno i šta mu se sve stavlja na teret

N. V.
Darko Šarić
Darko Šarić
Sudija Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal odredio je pritvor za četiri osumnjičene osobe iz narko grupe Darka Šarića. Iz straha od bjekstva, pritvor je određen Darku Šariću, Dejanu Lazareviću, Danilu Odoviću i Urošu Radovanoviću.

Pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na to da bi okrivljeni, svaki ponaosob, boravkom na slobodi "postali nedostupni pravosudnim organima, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela, postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, a u skladu sa članom 211 stav 1, tačka 1, 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku".

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu saopćilo je da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 lica osumnjičenih za trgovinu drogom, izazivanje opće opasnosti, zloupotrebu službenog položaja, kao i ubistvo.

Istraga se sprovodi protiv Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nakon završenih saslušanja, četverici uhapšenih je određen pritvor dok se za ostalima traga.

Oni su osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droge, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opće opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, postoje osnovi sumnje da je Šarić, u periodu od početka 2020. do 14. aprila ove godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmjerama na teritoriji zemalja Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlaštene kupovine kokaina, te njegov transport do Evrope radi dalje prodaje.

On je osumnjičen da je organizovao ovu kriminalnu grupu i da se, posredstvom njenih pripadnika u Južnoj Americi i drugih lica, liše života osobe koea bi pokušale da osujete ostvarenje kontakata pripadnika njegove kriminalne grupe sa dobavljačima droge iz Južne Amerike, te je organizovao i naložio izvršenje teškog ubistva Milana Milovca.

Osumnjičenom Dejanu Lazareviću stavljeno je na teret da je kao Šarićev branilac neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Sky, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića.

On je osumnjičen i da je organizovao da Nikolašević putem sredstava javnog informisanja za ovo krivično djelo optuži Joksovića, kako bi se on diskreditovao kao svjedok saradnik.

Lazarević se prema Šarićevom nalogu sastajao sa policijskim službenikom, osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao povjerljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone.

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović su, postupajući prema Šarićevim nalozima, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mjestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini oštećenog Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbijedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog djela.

Osumnjičeni Milutin Radovanović, kao službeno lice, zamjenik načelnika Službe za kriminalističko obavještajne poslove Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, nakon izvršenog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti, preduzimao je radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmjere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću se, kao policijskim službenicima MUP-a, stavlja na teret i da su iskorištavanjem svog službenog ovlaštenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbjednost Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije donio rješenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Protiv dvojice pripadnika ove organizovane kriminalne grupe Petra Ćosića i Manuela Vulića, postupak se vodi u Hrvatskoj za radnje preduzete u Ekvadoru i izvršeno krivično djelo teško ubistvo Milana Milovca.

Preistražni postupak vođen je u okviru međunarodne akcije uz učešće nadležnih policijskih i pravosudnih organa Ekvadora, Hrvatske i više evropskih zemalja uz podršku Evrodžasta i Evropola, a u koordinaciji sa pripadnicima Bezbjednosno-informativne agencije, MUP-a, Upravom kriminalističke policije, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Službom unutrašnje kontrole.