Nema ekstradicije
38

Saga oko "Kralja kriptovaluta" se nastavlja, za sada još uvijek ostaje u Crnoj Gori

S. Š.
Hapšenje Do Kwona u martu 2023. godine (Izvor: X.com)
Hapšenje Do Kwona u martu 2023. godine (Izvor: X.com)
Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore odlučilo je u petak 22. marta da odloži izručenje osumnjičenog za malverzacije sa kriptovalutama Hyeonga Do Kwona Južnoj Koreji.

Crnogorski sud je istovremeno donio odluku da mu se oduzme pasoš kako bi ostao u Crnoj Gori do izručenja.

Do Kwonu danas ističe četveromjesečna kazna zatvora zbog falsifikovanja isprava, zbog čega je osuđen u Crnoj Gori.

Podsjetit ćemo, on je sa svojim poslovnim partnerom Chang Joonom uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine kada su koristeći falsifikovane pasoše pokušali da otputuju za Dubai, privatnim letom.

Odmah po hapšenju od Crne Gore su njegovu ekstradiciju zatražile SAD i Južna Koreja zbog finansijskih malverzacija sa kriptovalutama.

Odluku da južnokorejski državljanin Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji, a ne SAD-u, po skraćenoj proceduri donio Viši sud 20. marta, a potom potvrdio Apelacioni sud. Ta presuda je bila pravosnažna.

Na nju je reagovalo je 21. marta Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) tražeći od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti u njegovom slučaju.

Tužilaštvo naime smatra da je povrijeđen zakon jer se "esktradicija u skraćenoj proceduri primjenjuje samo u onim predmetima izručenja kada je podnijeta jedna molba za izručenje".

Kada ima više zahtjeva primjenjuje se redovna procedura odlučivanja o ekstradiciji, smatra tužilaštvo. A "kralja kriptovaluta" kako ga mnogi nazivaju, potraživale su i Južna Koreja i SAD-a.

U međuvremenu, njegov poslovni partner Chang Joon je izručen Južnoj Koreji petog februara ove godine.