Državni stav (ne)jasan
31

Milatovića pitali o Rezoluciji za Srebrenicu, on poručio: "Da li je Vlada CG promijenila stav je pitanje za njih"

I. Sa.
Foto: Aljoša Turović
Foto: Aljoša Turović
Crnogorski predsjednik Jakov Milatović danas je na konferenciji za medije sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji, govorio i o rezoluciji Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid u Srebrenici.

Na pitanje o kosponzorisanju rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o sjećanju na genocid u Srebrenici, Milatović je ocijenio da Crna Gora ima državni stav, te je dodao: "da li je Vlada promijenila stav u odnosu na njega, pitanje za njih".

Pirc Musar je kazala da je njena država odlučila da sponzoriše rezoluciju da bi se poslala poruka generacijama koje dolaze.

"To je teška stvar, ali treba priznati šta smo uradili u prošlost, da bi išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori", navela je slovenačka predsjednica.

Parlament Crne Gore je 2021. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici kojom se, između ostalog, zabranjuje "javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici" te se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

U Nacrtu rezolucije UN-a se poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida i osudu svakog poricanja genocida, ali i da se članice UN-a potiču da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe.

Prijedlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.