Čeka se zvanični stav
26

Crnogorskom premijeru pisalo 35 zastupnika, traži se konsponzorstvo rezolucije o Srebrenici

I. Sa.
Milojko Spajić
Milojko Spajić
Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) iz Crne Gore Andrija Nikolić je objavio da su 35 poslanika uputila pismo crnogorskom premijeru Milojku Spajiću da donese odluku o kosponzorstvu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici i to bez odlaganja.

"S obzirom na to da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro izjasniti o Prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojeg su državama članicama na razmatranje dostavile SR Njemačka i Republika Ruanda, te da se uprkos brojnim apelima istaknutih pojedinaca, političkih partija i civilnog sektora, vlasti Crne Gore nisu pridružile grupi demokratskih i partnerskih zemalja koje su kosponzorirale pomenuti prijedlog Rezolucije, kao i da visoki zvaničnici države neshvatljivo izbjegavaju da govore na ovu temu, pozivamo Vas da u najkraćem roku otklonite svaku dilemu o odnosu Crne Gore prema pomenutoj Rezoluciji, ali i prema genocidu u Srebrenici, na način što će vlada na čijem ste čelu bez daljeg odgađanja, donijeti odluku o kosponzorisanju prijedloga rezolucije", napominju u pismu.

Foto: X mreža
Foto: X mreža

Podsjećaju kako je ta zemlja 2021. godine usvojila Rezoluciju o Srebrenici, te da je moralna i etička obaveza da i ovaj put stanu uz istinu i pravdu.

Foto: X mreža
Foto: X mreža

Među potpisnicima pisma su i predstavnici skupštinske većine te zemlje - član kluba poslanika Pokreta Evropa sad Seid Hadžić, te poslanici Albanskog foruma Nikola Camaj i Artan Čobi, te poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative, Demokratske unije Albanaca.

Foto: X mreža
Foto: X mreža

Podsjetimo da su crnogorskog predsjednika Jakova Milatović novinari nedavno pitali upravo o kosponzorisanju rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o sjećanju na genocid u Srebrenici, na što je rekao da ta zemlja ima državni stav.