Regija
0

Koštunica: Srbija ne treba pristajati na diktate

FENA
Predsjednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je sinoć da Srbija ne smije bespogovorno pristati na diktate dijela međunarodne zajednice, već da treba da vodi spor protiv država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Zalažem se da vodimo spor s njima. Da ne ratujemo, već da vodimo spor. Ako vodite spor, onda možete računati na to da druga strana u jednom trenutku povuče svoju odluku i da ponovo započnu pregovori", rekao je Koštunica gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Koštunica je istakao da nije za prekid saradnje sa EU, već za to da Srbija, dok god se ne raščiste sporna pitanja u vezi s Kosovom, postupa kao Švicarska ili Norveška - to jest da sarađuje ali da ne bude članica.

"Najnormalnija stvar je da se o svemu tome mora razgovarati, a ne da neko kaže da je zašiljio pero i da će odmah potpisati", rekao je Koštunica, i dodao da je Vijeće ministara EU u februaru pogazilo parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, odnosno njegov dio kojim se garantira poštovanje Rezolucije 1244, i da je zato neophodno da Bruxelles sada saopći u kojim granicama vidi Srbiju.

"Što se tiče članstva u EU, ono će doći za mnogo, mnogo godina, i zato iskoristimo vrijeme da raspravimo ove stvari. Mi možemo sarađivati sa EU dok se ove stvari ne riješe, kao što neke druge zemlje to rade a nisu članice", rekao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da će se Srbija samoizolirati ako ne podlegne pritiscima iz EU jesu "budalaština", jer bi se, po istoj logici, moglo tumačiti da je Norveška, glasajući protiv ulaska u EU, glasala za samoizolaciju.

"Nema izolacije i mogućnosti da Srbija bude izložena sankcijama. Nema ni samoizolacije, jer nijedna država to nikada nije učinila. Radi se o najprljavijoj propagandi", naglasio je Koštunica.

"Stvari se dramatiziraju i prikazuju kao izbor ili-ili, da imamo da biramo između Rusije i Zapada. To je besmislica, i to ili-ili je stvar najgrublje i najgore propagande", rekao je Koštunica.

Govoreći o predstojećim izborima zakazanim za 11. maj, Koštunica je odbacio tvrdnje da se DSS rušenjem vlade udaljila od Demokratske stranke a približila Srpskoj radikalnoj stranci i objasnio da se njegova stranka naprosto "udaljava od nečega što je propaganda, a približava nečemu što je realnost".

"Ovi izbori treba da riješe pitanje šta je Srbija, i Srbija sama treba da pruži odgovor na to pitanje", rekao je Koštunica.

On nije želio da se izjašnjava o tome s kim je DSS spreman da uđe u koaliciju, ističući da ne želi da razgovara prije izbora o onome što treba da uslijedi poslije izbora.

"Mi smo vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj se, kada počne izborna kampanja, dogovara šta će biti poslije izbora... Stranke izlaze na izbore da bi dokazale svoju snagu, a ako se dogovaraju prije izbora pokazuju svoju nemoć i pokazuju da ne poštuju volju naroda", rekao je Koštunica.

Komentirajući to što su i DS i SRS odbacili mogućnost da on ponovo bude premijer, Koštunica je istakao da su njemu politička uvjerenja važnija od vlasti.

"Za sve one kojima je važnija premijerska fotelja od politike kažem: meni je važnija politika od premijerske fotelje", poručio je Koštunica, prenio je Tanjug.