Porodice protestuju
32

Tunis: Nestao brod sa 37 migranata, sedam dana nema nikakvih vijesti

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brod za koji se tvrdi da je prevozio oko 37 migranata i tražitelja azila nestao je 11. januara kod obale Sfaksa u Tunisu.

Rođaci su opisali da su primili posljednje telefonske pozive oko 14:30 11. januara, dok je brod isplovio na more. Iste noći oko 22 sata izgubljen je svaki kontakt sa brodom i njegovim putnicima.

Osim tri ili četiri osobe iz drugih dijelova Tunisa, svi putnici broda navodno su iz malog sela El Hencha u pokrajini Sfax. Oni su u dobi od 13 do 35 godina.

Frustrirane nedostatkom vijesti od nestanka čamca, porodice nestalih migranata jučer su postavile blokade na cestama i zapalile gume oko sela, a povukle su se tek kada su vladine vlasti uvjerile javnost da će se potraga nastaviti.

Među nestalima je i 25-godišnji brat Mohammeda Jlaiela Ali.

"Nismo čuli ništa o njemu. Ništa! To je mučno. Očajni smo za vjestima o njima. Svi su nam bili komšije i prijatelji. Moja mama je u užasnom stanju", rekao je Mohammed telefonom za Al Jazeeru.

Nacionalna garda Tunisa objavila je u utorak saopštenje u kojem se navodi da su "sve terenske jedinice", uključujući pomorska plovila i helikoptere, mobilizirane da pronađu 37 putnika.

Izvještava se da su u potragu bile uključene i malteške i italijanske jedinice.

U utorak je italijanska novinska agencija Agenzia Nova naznačila da su tekući napori u potrazi usmjereni na obalu između Sfaksa i obalnog grada Mahdije, nekih 129 km sjeverno.

Ipak, u Tunisu, političari i članovi porodica nestalih putnika izrazili su zabrinutost zbog toga koliko je vremena potrebno da se dobiju konkretne vijesti.

"Zamislite da šest dana ne znate ništa o bratu. Slali su avione, čamce, razne stvari da ih traže, ali im nema ni traga", rekao je Jlaiel.

"Tunižani, Italijani, Libijci… Svi traže, a ne mogu ništa pronaći. To je tako čudno", dodao je.

Majdi Karbai, član parlamenta odgovoran za Tunižane u inostranstvu, rekao je da su nestali migranti i tražitelji azila "posljednje žrtve evropske migracijske politike".

Kritikovao je napore Evropske unije da kontroliše neregularnu migraciju duž svoje južne granice kao ugrožavanje života.