22. okupljanje po redu
47

Još jedna protestna šetnja u Beogradu, znak RTS-a simbolično prefarban u roze boju

S. Š.
Protestna šetnja u Beogradu ove subote stigla je do zgrade RTS-a (Foto: Twitter)
Protestna šetnja u Beogradu ove subote stigla je do zgrade RTS-a (Foto: Twitter)
U Beogradu je organizovan 22. po redu protest "Srbija protiv nasilja". Ovog puta je okupljanje počelo ispred Doma narodne skupštine, a građani su se potom uputili ka zgradi Radio-televizije Srbije.

Kako su organizatori ranije saopćili, ruta šetnje je Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom do Takovske ulice, gdje je sjedište RTS-a, kako bi se podsjetilo na zahtjeve za objektivnim izvještavanjem.

Okupljeni su nosili transparente kojima se poziva na ispunjenje zahtjeva protesta, a među kojima je i "Srbija se davi u nasilju - hitno izbori".

"Borimo se na ulici, jednom nogom, u institucijama drugom. Sačuvat ćemo ovo naše društvo", rekao je na rekao je na večerašnjem okupljanju Radomir Lazović iz inicijative "Ne davimo Beograd".

On je okupljene upitao kako se osjećaju kada čuju za ubistvo djece u Ribnikaru, Mladenovcu te raznorazne kriminalne okršaje.

"Jeste ljuti? Ja sam bijesan!", poručio je Lazović. Također, po dolasku ispred zgrade sjedišta RTS-a, Lazović je prefarbao tablu sa natpisom RTS u roze boju, aludirajući i povezivajući javni servis Srbije sa Pink televizijom. Podsjetit ćemo da su na jednom od ranijih protesta građani zgradu Pinka gađali jajima.

Osim toga, govornici na protestu su poručili kako ovo nije prvi put da se okupljaju pred zgradom RTS-a, a sve kako bi ukazali da javni servis u Srbiji plasira dezinformacije i građanima ne nudi sve ono što bi trebalo da znaju kako bi maksimalno biti informisani.

"Dragi ljudi, mnogo puta smo se okupljali ispred javnog servisa. Jasno nam je svima šta znači kad ljudi širom Srbije ne znaju šta se dešava, kad im se govori da smo ekonomski tigar, a oni ne mogu da prehrane porodicu", poručio je Lazović.

Također, na večerašnjem okupljanju je nekoliko puta skretana pažnja na izbore koji su planirani u decembru, a na kojima građane, kako su to poručili govornici, očekuje prava borba, u pravnom smislu.