Pričali i o rezoluciji
0

Uoči polaska u New York, Bećirović se sastao sa francuskim ambasadorom u BiH: Zahvalio se na podršci

I. Sa.
Uoči polaska u New York, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović jutros je razgovarao s ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisom Delmasom.

Bećirović se zahvalio na podršci Republike Francuske i predsjednika Emmanuela Macrona za usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina veoma cijeni da je Francuska kosponzor rezolucije o Srebrenici i da je predsjednik Macron u svom javnom istupu prošlog mjeseca jasno rekao da će Francuska podržati rezoluciju.

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron je rekao da će Francuska zauvijek pamtiti patnje kroz koje je Bosna i Hercegovina prošla tokom rata 90-ih godina, a posebno srebrenički genocid iz jula 1995,. kojeg je opisao kao najmračniji trenutak kojeg je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

"Hvala Francuskoj i predsjedniku Macronu na podršci našoj zemlji i usvajanju rezolucije o Srebrenici kojom se iskazuje solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazuje posvećenost pravdi i istini", rekao je Bećirović.

Također, Bećirović se zahvalio na principijelnoj i kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Iskazujući podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ambasador Delmas je rekao da će Francuska kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Nakon razgovora s ambasadorom Francuske Françoisom Delmasom, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović odlazi u New York kako bi nastavio s intenzivnim aktivnostima s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.