Parlament FBiH
127

Forto: Nemam mišljenje o Vukoji, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Naše stranke (NS) i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto govorio je o eventualnom imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, ali i odluci Vlade FBiH da produži mandate vršioca dužnosti direktora FUP-a Vahidinu Munjiću.

Forto je, gostujući jutros u program BHRT-a, kako će glasati Naša stranka kada se na dnevom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nađe rang lista kandidata za sudiju Ustavnog suda.

"Naša stranka će glasati u skladu sa nalazom komisije koja je rangirala kandidate u skladu sa postojećim procedurama. Naravno, moram dodati i to, bilo je puno priče oko toga kakva je procedura, da li je ona ispravna. Postoji mogućnost da se unaprijedi procedura i radi smo da u tome učestvujemo. Naša stranka je kroz klub u Federalnom parlamentu predložila da se izmijeni procedura, da bude transparentnija", istakao je Forto.

Dodaje da bi u izboru budućih kandidata za Ustavni sud BiH volio da oni budu ispitani od strane javnosti i Parlamenta o stavovima koji se odnose na ključna pitanja o BiH.

Da li će se na dnevnom redu naći kompletna lista kandidata ili samo Marin Vukoja kaže da mu je svejedno.

Upitan je za stav o Marinu Vukoji, koji je ranije bio na listi HDZ-a.

"Nemam konkretno mišljenje o gospodinu Vukoji, njega je izabrala komisija u skladu sa postojećim procedurama i ja nisam ekpsert da vidim da li je neko u stanji da nosi tu funkciju ili nije. Mislim da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje", smatra Forto.

Također je kazao šta misli o produženju v.d. manata Vahidinu Munjiću na čelu FUP-a, a koji se nalazi pod istragom u sklopu akcije "Black Tie 2".

"Mislim da je po isteku ovog v.d.perioda od tri mjeseca potrebno da se ispoštuje sve, a ne samo ovo o čemu govorite u smislu istrage, nego i u smislu etničke strukture koja je potrebna u FBiH", rekao je Forto.