Potvrdio i zamjenika
54

Vrhovni vođa Irana Khamanei se oglasio nakon smrti Raisija: Proglasio petodnevnu žalost

B. H.
Foto: IRNA
Foto: IRNA
Vrhovni vođa Irana ajatolah Seyyed Ali Khamenei proglasio je petodnevnu javnu žalost nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje u padu helikoptera u sjeverozapadnom Iranu.

U poruci objavljenoj u ponedjeljak ujutro, ajatolah Khamenei izrazio je veliku tugu zbog smrti predsjednika Raisija u nesreći koja se dan ranije dogodila u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U poruci je vrhovni vođa opisao Raisija kao marljivog imama i popularnog predsjednika koji je svoj život posvetio služenju narodu Irana, zemlji i islamu.

"U ovoj gorkoj tragediji iranska nacija izgubila je srdačnog, poniznog i cijenjenog slugu", rekao je ajatolah Khamenei, dodajući da predsjednik Raisi nikada nije prestao sa svojim napornim i danonoćnim radom za narod Irana uprkos tome što je bio suočen s kritikama od nedobronamjernika.

Izrazio je saučešće iranskom narodu i odobrio potpredsjedniku Mohammadu Mokhberu da preuzme dužnost privremenog predsjednika i da surađuje s čelnicima iranskog parlamenta i pravosuđa kako bi se pripremio teren za izbor novog predsjednika u sljedećih 50 dana.

Ajatolah Khamenei također je izrazio tugu zbog smrti drugih visokih dužnosnika koji su bili s predsjednikom Raisijem u helikopterskoj nesreći u istočnom Azerbajdžanu, uključujući ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana kao i glavnog imama u Tabrizu i guvernera pokrajine.