Teško iskustvo
34

Hrvati koji su u Zambiji bili optuženi za otmicu djece stigli kući: Želimo ovo zaboraviti

G. M.
Screenshot: HRT
Screenshot: HRT
Hrvatski državljani, četiri para i četvero njihove usvojene djece iz DR Konga, doputovali su danas avionom iz Zambije u Ljubljanu, odakle je dijelu njih osiguran prijevoz kombijima do Zagreba, dok je dio išao automobilima u privatnom aranžmanu.

Oni su se nakon povratka obratili javnosti saopćenjem.

"Bilo je to izuzetno teško razdoblje u proteklih šest mjeseci i osjećamo veliko olakšanje što se vraćamo kući sa svojom djecom. Čak i u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu da će pravda pobijediti", naveli su, prenosi Index.hr.

Izraziti su srdačnu zahvalnost "hrvatskoj Vladi, EU, zambijskom advokatskom timu, kao i dobrim ljudima u Zambiji i Hrvatskoj na njihovoj ljubaznosti i kontinuiranoj podršci tokom najizazovnijih okolnosti s kojima smo se ikada suočili".

"Cijenimo što su mediji nastavili biti osjetljivi na našu situaciju u svojim izvještavanjima i molimo vas da poštujete naše pravo na privatnost u nadolazećim danima i sedmicama dok želimo ostaviti ovo grozno iskustvo iza nas i započeti svoje živote kao novi roditelji", kazali su.

Podsjetimo, četiri hrvatska para su oslobođena optužbi na Visokom sudu u Ndoli, u Zambiji, pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili krivično djelo trgovine djecom ni da su dokumenti o usvajenju djece lažni.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.