Incident tokom safarija
12

Slon usmrtio 80-godišnju turistkinju u Zambiji, povrijeđeno pet osoba

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Osamdesetogodišnja Amerikanka, koja je boravila u turističkoj posjeti Zambiji, preminula je nakon napada "agresivnog slona".

Incident se dogodio proteklog vikenda tokom safarija u Nacionalnom parku Kafne na zapadu Zambije. Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju kako slon nekoliko puta prevrće automobil u kojem je bilo šest osoba.

Direktor safari grupe Keith Vincent je rekao da je vozilo bilo blokirano zbog terena te se nije moglo skloniti. Osamdesetogodišnja žena, čije ime nije objavljeno, preminula je usljed povreda, a njeno tijelo će biti transportovano u SAD u narednim danima.

Četiri osobe su zadobile manje povrede te im je ukazana pomoć, a jedna žena je smještena u bolnicu u Južnoj Africi. Policija i ministarstvo nacionalnih parkova istražuju ovaj slučaj.

Vincent je kazao da se vozilo zaustavilo jer se zaglavilo zbog terena i vegetacije, zbog čega se nije moglo pomjeriti s putanje slona.

Zimbabve i Bocvana su već izraili zabrinutost zbog rastuće populacije slonova, a upravo je u Zimbabveu bilo smrtnih slučajeva usljed napada slonova u proteklim godinama.