Ta divna Afrika
55

Igrač utakmice za nagradu dobio pet školjki jaja, posvetio ih je preminulom navijaču

D. P.
Musonda s nagradom za igrača utakmice (Foto: Screenshot)
Musonda s nagradom za igrača utakmice (Foto: Screenshot)
Afrički nogomet često nam ponudi interesantne priče kakve nismo vidjeli, a iz Zambije dolazi vrlo interesantna scena u kojoj Kennedy Musonda dobija pet školjki jaja kao nagradu za igrača utakmice.

Musonda je postigao jedini gol za svoj Power Dynamos u lokalnom derbiju protiv Nkane u pobjedi rezultatom 1:0. Donio je svom timu bitna tri boda, a kao nagradu dobio je pet školjki jaja.

Afrički mediji prenose da ni sam Musonda nije očekivao ovakvu nagradu, pošto to nije tradicija u ligi Zambije, već je odluka samo za jedan meč, koju je navijač kluba proveo u djelo.

Dobio je dvije školjke jaja zbog postizanja ključnog pogotka na utakmici, kao i tri dodatne za epitet igrača utakmice. Utakmica je odigrana u novembru prošle godine, no tek sada je postala viralna u međunarodnim medijima.

"Kenneth, čestitam. Uživaj u svojim jajima", poručio mu je navijač koji je donirao jaja.

Video u kojem prima jaja već je postao viralan širom svijeta, ali su neki međunarodni mediji kritikovali ovu odluku.

"Samo želim reći hvala za jaja koja sam dobio na poklon. Hvala saigračima, trenerima i upravi, nagradu želim posvetiti jednom od naših navijača koji je izgubio život", rekao je Musonda.

No, nakon odlične polusezone, ovaj povremeni reprezentativac Zambije osigurao je sebi iskorak u karijeri. Prešao je u tanzanijski Young Africans, mnogo eminentniji klub koji se redovno takmiči u Afričkoj ligi prvaka.