Regija
0

Britanska princeza Anne u Hrvatskoj

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Britanska princeza Anne stigla je u ponedjeljak u službenu posjetu Hrvatskoj i sastala se s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem s kojim se suglasila da se hrvatsko-britanski odnosi razvijaju pozitivno, priopćeno je iz Ureda hrvatskog predsjednika.

Princeza Anne prisjetila se svog boravka u Hrvatskoj 1972. godine i izrazila zadovoljstvo ponovnim dolaskom.

Nakon kraćeg razgovora, predsjednik Mesić sa suprugom priredio je gošći i osobama u njenoj pratnji svečanu večeru i u zdravici podsjetio na dugu tradiciju hrvatsko-britanskog prijateljstva.

Rekao je kako ne bi bilo dobro da se zaborave korijeni tog prijateljstva koji sežu do razdoblja savezništva stvorenog za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kći kraljice Elizabete II boravit će u Hrvatskoj do srijede 4. februara i uz Zagreb posjetiti Split.

Princeza Anne prvi je put posjetila Hrvatsku 1972. godine u pratnji kraljice Elizabete II koja je boravila u državnoj posjeti na poziv tadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i tom prilikom bila u Zagrebu, Đakovu, Dubrovniku, Puli i na Brijunima. Godine 1996. princeza je posjetila Split na proputovanju prema BiH gdje je obišla britanske vojnike u sklopu mirovne misije u toj zemlji.

Uoči dolaska princeze Anne, britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt izjavio je da dolazak tako visokog člana britanske obitelji "odražava važnost koju Velika Britanija pridaje bilateralnom strateškom partnerstvu s Hrvatskom", i to u "ključnom trenutku kada se za Hrvatsku u 2009. godini donose važne odluke o njenom približavanju NATO-u i EU-u".

Velika Britanija je ratificirala Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Hrvatsku i snažno je podupire u njenim nastojanjima da postane punopravna članica EU-a.

Princeza Anne drugo je dijete i jedina kći kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburgha. Rođena je 1950. godine, a titulu "kraljevska princeza" dodijelila joj je kraljica Elizabeta II, u junu 1987. godine zbog važnosti kraljevskih dužnosti koje obavlja u njezino ime.

Kraljevska princeza godišnje obavi oko 700 kraljevskih dužnosti i javnih pojavljivanja, a posebno se ističe dobrotvornim radom.

Obnaša dužnost međunarodne predsjednice zaklade "Save the Children Fund" koja se brine za socijalno ugroženu djecu u Velikoj Britaniji i u 42 druge zemlje svijeta i pokrovitelj je udruge "Riders for Health" koja pruža zdravstvenu skrb u ruralnim područjima Afrike.