Švedska
0

Azilanti će biti vraćeni u Srbiju po skraćenom postupku

FENA
Državljani Srbije čiji su zahtjevi za azil u Švedskoj neosnovani bit će vraćeni u Srbiju po skraćenom postupku, rekao je švedski ministar za migracije i politiku azila Tobias Billstrom.

On je u telefonskom razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem istakao da Švedska smatra Srbiju demokratskom zemljom, te da su zahtjevi za azil neosnovani, pa će građani koji su ih podnijeli biti vraćeni u Srbiju u što kraćem roku.

Billstrom je istakao da Švedska podržava viznu liberalizaciju i evropski put Srbije, te da problem lažnih azilanata neće ugroziti stav Švedske prema tim pitanjima.

Dačić i Billstrom razgovarali su o rješavanju problema lažnih azilanata, kojih na teritoriju Švedske ima oko 5.600 iz Srbije, uglavnom romske nacionalnosti, saopćio je MUP Srbije, prenosi Blic Online.

Od početka godine, kako se navodi u saopćenju, za azil u Švedskoj podnijeto je više zahtjeva srpskih državljana nego onih iz Somalije i Afganistana, a isključivo je riječ o pripadnicima romske nacionalnosti.

Dačić je izrazio spremnost za suradnju, na temelju Sporazuma o readmisiji koju su dvije države potpisale, i naglasio da će biti pooštrene kontrole na graničnom prijelazu prema Mađarskoj.

On je istakao da će biti istražene i procesuirane turističke agencije i pojedinci koji se bave prebacivanjem lažnih azilanata u Švedsku.

Ministri su naglasili da će naći zajedničko rješenje za problem lažnih azilanata, kojih trenutno najviše ima u Švedskoj.