Povratak kontroverznog doktora
1

Asim Kurjak živi u Kataru i uživa status zvijezde

Sarajevo-x.com
Kurjak s novinarkom Jutarnjeg lista
Kurjak s novinarkom Jutarnjeg lista
Doktor Asim Kurjak protiv kojeg su u Hrvatskoj podignute i na kraju odbačene optužbe da je od 2000. do 2002. uz novčanu naknadu izvantjelesno oplodio pet pacijentica i to jajnim stanicama žena koje za to nisu znale niti su dale odobrenje, sada živi i radi daleko od Balkana, u katarskom gradu Dohi gdje među kolegama uživa status zvijezde, piše hrvatski Jutarnji list.

Posljednjih nekoliko godina istočni svijet je, više-manje, dom profesora Kurjaka. Nekako se poklopilo s aferom koja je poput bujice harala hrvatskim medijima da se posljednjih nekoliko godina povukao s domaće scene i okrenuo Istoku.

Afera koja mu se pripisivala je da je, uz suprugu i saradnike, uz novčanu nakladu omogućavao izvantjelesnu oplodnju ženama koje su se liječile od neplodnosti u poliklinici Kurjakovih, ali korištenjem jajnih stanica žena koje za to nisu znale, niti su dale odobrenje. Kurjak je od početka procesa tvrdio ono što je nakon tri godine rekao i sud - da nije kriv.

No, tužiteljstvo nikada nije bilo zadovoljno presudom. Tvrde da je Kurjak iskoristio činjenicu da takva metoda u Hrvatskoj nije bila regulirana propisima. Danas Kurjak na svako pitanje o optužbama odgovara - sud je presudio.

Iako izgleda kao da se zaista povukao ili pobjegao, čovjek koji se vrlo često i vrlo rado pojavljivao u medijima, u svijetu je prisutniji nego ikad. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci zbog posla je obišao 15 zemalja, među kojima Etiopiju, Vijetnam, Kinu, Tajland i Mozambik. Tvrdi da je, na temelju vlastitih iskustava, jednostavno zaključio da je bolje biti samozatajan.

"Povukao sam se iz javnosti samo iz jednog razloga - zbog loših iskustava. Ono što sam doživio bilo je medijsko lešinarenje. No, jedno morate zapamtiti - ne možete vi (novinari op. a.) mene napadati, koliko ja mogu izdržati", rekao je Kurijak novinarki Jutarnjeg lista koja je razgovarala s njim u Dohi.

Prema pisanju Jutarnjeg, Kurijak danas govori o novinarima s gorčinom, a jedva je pristao razgovarati i sa njihovom novinarkom.

"Na napade se može odgovoriti pasivno ili aktivno. Ja sam odgovorio aktivno. Na neki bih način trebao biti zahvalan svojim napadačima", rekao je Kurijak.

Asim Kurjak je objavio 104 knjige na 14 jezika. Gostujući je profesor na sedam stranih univerziteta i počasni doktor nauka pet europskih univerziteta. Objavio je 370 radova s dvostrukim recenzijama. U ovom razgovoru je istakao da nema važnog medicinskog časopisa u kojem njegovi radovi nisu objavljeni “i to bez čekanja i oklijevanja”.

Kurijak ulazi u osmu deceniju života, a "kada bi živio još toliko, bio bih prisutan u cijelome svijetu", rekao je. Ovako je prisutan u “samo 58 država.”

Profesor Kurjak je ovih dana u Dubrovniku, zajedno sa šezdesetak profesora iz svih krajeva svijeta, gdje slavi tridesetu godišnjicu škole "Ian Donald", čiji je osnivač. Radi se o specijalističkom studiju ultrazvuka koji je samo u posljednjoj godini osposobio sedamdesetak mladih specijalista za rad s ultrazvukom (43 u Dohi, a 32 u Dubaiju).