vijesti
35

Golo ima 55 godina i trči iz Mostara u Sarajevo, sutra stiže pred Katedralu

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Poznati mostarski maratonac Aleksandar Aco Golo u 14 sati krenuo je na ultramaraton od Mostara do Sarajeva. On trči povodom svečanosti otkrivanja i blagoslova spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu.

Golo je 2003. godine trčao od Mostara do Banje Luke, kada je imao sreću upoznati papu Ivana Pavla II.

"Sreo sam ga i pričestio me. Papa je umro 2005. godine, a meni je ostala želja da trčim do njegovog groba u Vatikanu. To je daleko i teško, pogotovo u smislu pronalaska sponzora. No, kada sam čuo da se u sarajevu postavlja spomenik papi odlučio sma trčati ultramaraton do Sarajeva", istakao je 55- godišnji Golo.

Dodao je da je organizaciju preuzelo HKD Napredak.

Poznati mostarski maratonac u Sarajevo bi trebao stići u srijedu ujutro, kada počinje službeni protokol ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.

Istakao je da mu mnogo znači to što trči u čast preminulog pape koji je u nedjelju proglašen svecem.

"Ne mogu opisati taj osjećaj kada sam ga vidio u Banjoj Luci i kleknuo pred njega. Taj trenutak kad sam došao pred njega shvatio sam da imam sreće u životu", kazao je Golo napomenuvši da je trčao brojne maratone, ali je nakon rata odlučio trčati ultramaratone, odnosno posvećene.

"Trčao sam za brojne godišnjice smrti i za humanitarne akcije. Za svaki maraton imam pehar ili diplomu. Imam puno iskustva u trčanju", kazao je Golo napomenuvši da će ovoga puta s njim trčati i sin Tihomir.

"Spreman sam i trčat ću koliko mogu nisam trenirao u posljednje vrijeme i mislim da ću moći izdržati", istakao je Tihomir.

Golo se trčanjem i atletikom bavi od svoje mladosti i svaki dan trči barem 10 kilometara. Nemoguće je nabrojiti koliko je trčao utrka, polumaratona, maratona i ultramatarona, ali se procjenjuje da je do sada obišao cijeli krug oko Zemlje.