Optužbe na sve strane
0

Ekskurzija mladih Prijedorčana pretvorila se u noćnu moru

SRNA
Prijedor
Prijedor
Maturanti Medicinske i tehnološko-građevinske škole iz Prijedora sa maturske ekskurzije iz inostranstva vratili su se večeras, dan ranije nego što je bilo planirano, a umjesto prenoćišta u hotelu, noć su proveli u autobusu.

Na matursku ekskurziju u Italiju, Francusku i Španiju u nedjelju, 9. septembra, otputovalo je 86 učenika ove škole, a sve vrijeme njihovu ekskurziju prate problemi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koje je agencija "Life turizam" preuzela kako prema učenicima, tako i prema prevozniku kojeg je angažovala.

Jedan od vozača prevoznika "Sudex" iz Gradačca, kojeg je agencija angažovala za putovanje maturanata, rekao je večeras novinarima u Prijedoru da je agencija prevarila i prevoznika i djecu.

"Imali smo probleme tokom cijelog puta, nije se znalo gdje se ide, nama je rečeno da će nam dug od 8.500 eura biti plaćen kada djeca sve plate, iako su djeca puni iznos platila prije početka puta, svi smo imali neugodnosti", rekao je ovaj vozač.

Jedan od učenika rekao je da su svi maturanti platili po 634 KM odnosno punu cijenu prije polaska na put, a da su problemi počeli i prije puta.

"Trebalo je da krenemo u subotu u 5:00 ujutro, a krenuli smo u nedjelju u 7.00 sati. Tokom puta za razne stvari tražen nam je novac, ukupno 95 eura, a od toga nam je vraćeno po 50 eura. Čak ni pored toga nismo vidjeli većinu znamenitosti koje su bile plaćene i osnovnim iznosom, a kamoli dodatnim novcem", rekao je ovaj učenik.

On je dodao da su put kuće krenuli juče u 10.00 sati i stigli večeras iza 18.00 sati, vozeći se bez prestanka.

Direktor Medicinske i tehnološko-građevinske škole iz Prijedora Milenko Kosić upoznao je u petak Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i prijedorsku policiju, o neregularnostima koje su se pojavile u toku maturske ekskurzije učenika ove škole.

"Odgovornost za to treba da snosi agencija koja je organizator ekskurzije. Očekujem da se agencijama poput ove u najmanju ruku zabrani organizovanje đačkih ekskurzija, kao i da i da budu propisno kažnjene", rekao je tada Kosić.

Kosić je večeras na platou pored gradskog stadiona u Prijedoru dočekao maturante, ali nije dao izjavu novinarima.

I vozač i učenici posvjedočili su da je vođa puta bila vlasnica agencije Maja Jaganjac i da je sve vrijeme bila sa njima, ali da je za sve probleme rekla da je odgovorna osoba u agenciji njen otac, Amir Jaganjac, koji ih je napustio odmah po dolasku u Italiju, prvog dana ekskurzije.

Prema nezvaničnim informacijama, Maja Jaganjac večeras je zadržana u policiji u Kozarskoj Dubici. Na graničnoim prelazu u Kozarskoj Dubici izjave policiji davali su i učenici i vozači i profesori.