Nasilnik dobro znan
30

Dejan Kostić ranije osuđivan za pljačke, pokušaj ubistva i razbojništva

Klix.ba
Foto: Banjaluka.net
Foto: Banjaluka.net
Dejan Kostić predat je kasno sinoć u prostorije Okružnog tužilaštva Banja Luka gdje će biti ispitan nakon čega će biti donesena odluka da li će za njega biti zatražen pritvor. Ovaj put se tereti za maltretiranje konobara, ali Kostić je od ranije poznat po krivičnim djelima i iživljavanju nad drugima.

Još 2010. godine uhapšen je zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila, a u tom okršaju ubijen je 19-godišnji Nedeljko Ćulum. Osuđen je na pet godina zatvora. On se tereti i da je prvi ispalio metak u obračunu koji se dogodio između pet osoba.

Godinu dana ranije Ćulum je osuđen za pljačku banke odakle je, kako se u presudi navodilo, zajedno sa svojom djevojkom i još tri osobe oteo blizu 13.000 KM. Za ovo je osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora.

Zbog ranijih krivičnih djela Vrhovni sud RS mu je bio objedinio kazne na 13 i po godina zatvora 2014. godine. Prema ovoj računici, Kostić je još trebao biti u zatvoru, ali je pušten ranije.

Prije tri godine Kostić je uhapšen zbog sumnji da je sa Aleksandrom Vasojevićem provalio u firmu Hidroinžinjering iz koje su ukrali sef sa 12.000 KM. Protiv njih je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Kostić je imao niz prijava za nasilničko ponašanje, ali je uprkos svemu pušten ranije kao da je uzoran građanin. Slobodan Vasković više puta je pisao o njemu tvrdeći da je Kostić pod zaštitom policije i vrha vladajuće stranke u RS-u za koje je radio, kao tvrdi, "prljave poslove".

Kostić je u oktobur prošle godine plasirao lažnu informaciju da će u Banju Luku na velike proteste "Pravda za Davida" organizovani doći navijači Sarajeva, što je demantovano. Također je tada poručio kako će "Lešinari" reagovati.

Kostić je uhapšen u nedjelju nakon što je objavljen snimak kako fizički i psihički zlostavlja mlađeg muškarca.