Klix studio
171

Igor Stojanović: Politika DF-a je licemjerna, Vukoji treba dati šansu

A. L.
Gost današnjeg izdanja Klix Studija s Emelom bio je potpredsjednik Federacije BiH i član SDP-a Igor Stojanović. Neke od tema o kojima je govorio bile su izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, rad Vlade FBiH, kritike opozicije i odnosi unutar SDP-a.

Na početku je komentarisao koliko je izvjesno da će Marin Vukoja postati novi sudija Ustavnog suda BiH.

"To je sad prijedlog Komisije koji odlazi na parlament, na narednoj sjednici ćemo saznati da li će doći do potvrde. Vrlo je moguće da hoće. Može se svašta desiti - da ne dođu neki delegati, da podlegnu pritisku javnosti, da promijene mišljenje... Mislim da će članovi SDP-a uglavnom glasati 'za'. Mislim da će to biti princip Kluba zastupnika SDP-a", kazao je Stojanović.

Vezano za glasanje predsjednika Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damira Mašića, koji se ranije bunio izboru Vukoje, kazao je:

"Ja očekujem da će Mašić poštovati odluku Komisije. Mislim da će čitav Klub imati svoj stav, da će to i Mašić poštovati. Ne bih isključio ni neku stranačku nedosiciplinu, da neko poput Mašića neće glasati, ali ja to ne mogu tvrditi. U ovoj situaciji ja mislim da bih glasao za Vukoju. Postavlja se pitanje šta je argumentacija da se ne glasa. Čitava atmosfera koja se stvorila, ja mislim da ne stoji. Postoji procedura kako smo došli do Vukoje kao prvorangiranog. Kada dođe on kao jedini kandidat i kada ga predloži radno tijelo, onda mislim da je teško ne dići ruku. Do sada smo jednom imali listu kandidata, a u ostalim slučajevima bio je samo jedan kandidat. Dakle, i ranije je bila ovakva praksa", kazao je.

Govorio je i o tome koliko je parlamentarcima teško glasati, ali i da se Vukoji treba pružiti šansa.

"Parlamentarci vode računa kako će odgovoriti na neka pitanja ako se u medijima dosta piše o nekoj temi. Koliko je Vukoja blizak HDZ-u, o tome možemo razgovarati. Međutim, ne mogu reći da se treba kritikovati njegov rad, a da nismo ni vidjeli kako radi. Iz opozicije smo čuli da je on protiv države. I ranije su birani u Ustavni sud sudije koje su bliske HDZ-u. Ja ne bih preudicirao ništa."

S obzirom da će Marin Vukoja dobiti mandat na 20 godina, postavlja se pitanje šta će biti ako bude nezadovoljstava zbog njegovog rada.

"Smatram da ne treba osuditi čovjeka. Da li je ta procedura mogla izgledati bolje, vjerovatno jeste. Teško sada to sve možemo raspetljati. Ja mislim da niko neće šutjeti ako dođe do problema s radom Vukoje, kao što ni do sada nije niko šutio".

Vezano za raniju izjavu lidera NiP-a Elmedina Konakovića da ne vjeruje u rad pravosuđa, Stojanović je kazao:

"Ja ne bih nikada rekao da ne vjerujem u rad pravosuđa. Ja mislim da to ne smije raditi ni jedan političar. Obaveza svakog političara je da radi na tome da pravosuđe ostane nezavisno", kazao je.

Upitali smo ga da li se trebalo sačekati s mišljenjem Venecijanske komisije s imenovanjem Vukoje, a o čemu je govorio lider DF-a Željko Komšić.

"Činjenica da Komšić i DF pokušavaju usporiti rad institucija i diskreditirati svaki proces. Sačekati to mišljenje, ne znam šta bi nam to u ovom momentu značilo. Ja ne smatram da je ovo 'potencijalno kobno' za državu. DF je licemjeran. To je ista priča da kao kad mi kažete da se borite protiv Čovića, a onda kažete da Konaković i Nikšić nisu predstavnici Bošnjaka. To je ono što DF radi posljednjih 10 godina svoje politike. Ne mogu ja sad reći da je izbor Marina Vukoje izdaja države, a Suade Palavrić nije", kazao je.

Odgovorio je opoziciji jer Trojci prebacuju da su 'izdajnici države'.

"Nazivati trenutnu vlast i lidere izdajicama, postavlja se pitanje da li mi sutra možemo zajednički braniti državu. Šta je veća izdaja? Kritikovati EU put, izgubiti tužbu protiv Srbije za agresiju ili potrudit se pa napraviti neki korak za koji vam predsjednica Evropske komisije kaže da je ostvaren napredak? Mislim da je ovo što oni rade u ovom momentu jako opasno. Samo četnici, ustaše i trenutna opozcija napadaju pripadnike Armije RBiH da su izdajnici. Oni samo žele dobiti bilo koji glas da bi se sutra mogli suprostaviti Trojci. Mi nemamo nikakvu dilemu da je ovo ispravan put i rad. Ljudi će ocjenjivati na izborima naš rad".

Smatra da Vlada Federacije BiH može raditi brže.

"Ne treba pričati o kazni nakon godinu i dva mjeseca vlade. Ja se slažem da je sporo. Ali, ako je započeto 181 obećanje za godinu dana, pa dajte da vidimo do kraja i da se uporedimo s prethodnom vladom Fadila Novalića. S kim ćemo se porediti nego s ljudima koji su ranije vodili ovu vladu. Ja ne sumnjam da je SDA tražila politička rješenja, ali ako povučemo crtu moramo reći da sada nešto postoji, da se neki zakoni donose".

Od moguće rekonstrukcije Vlade FBiH kaže neće biti ništa, ali o proširenju većine se priča.

"Mislim da je to priča iz opozicije. Ja još uvijek nemam nikakve naznake rekonstrukcije. Moram priznati da postoji priča da se ova većina proširi, razgovara se o tome. S tog aspekta postoje neki razgovori, ali o izbacivanju nekih članova ne. Vlada je formirana s tijesnom većinom. Nije tajna da mi funkcionišemo u nategnutoj većini. Ja sam razgovatrao s Nerminom Ogreševićem, otvorili smo razloge zašto je on napustio pregovore o formiranju Vlade FBiH. On je rekao da je očigledno podlegao pritisku oko formiranja vlade, da je možda i pogriješio. Nije rekao da je pogriješio, ali tako mi je djelovalo", kaže Stojanović.

Kaže da će odluku o tome kako će SDP izaći na lokalne izbore donijeti kantonalni odbori.

"Politički život je takav da je uvijek turbulentno. Kako će SDP izaći, to je biti dogovor kantonalne organizacije. SDP Centar će sigurno ostvariti bolji rezultat ove godine nego 2020. Cilj nam je uduplati broj vijećnika u Općinskom vijeću Centar. Meni je jako bitno da bude izabran čovjek koji može ujediniti Trojku u Centru. Ne mogu vam reći da li će to biti Mandić i da li to može on", kazao je.

Dotakli smo se i rezolucije o Srebrenici o kojoj će se glasati u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a.

"S rezolucijom može imati problem samo onaj ko u budućnosti ne razmišlja o civilizaciji svijeta. To je u suprutonosti s osnovnim ljudskim pravima na život. Imate puno zemalja koje ne smatraju da je genocid u Srebrenici nešto značajno. Činjenica da Rusija i Srbija u određenoj mjeri uspijevaju izlobirati neke zemlje, bez obzira na posljedice. Ova borba je borba za civilizacijske norme", dodaje.

Kaže da nije dobro po ugled SDP-a kad dvoje stranačkih kolega idu na sud, misleći na Kenana Magodu i Besimi Borić.

"To šteti ugledu SDP-a. Nije tajna da ima turbulencija u SDP-u, ali kad dođe do suda, to je korak dalje. Predsjednik SDP-a mora biti uključen u slučaj. Ne znam zašto Nermin Nikšić šuti. Ja sam davao podršku gospođi Besimi Borić. Ja sam bio protiv imenovanja Magode, ne zato što imam nešto protiov Magode nego upravo zbog ovog što moram sad objašnjavati. Borić je 60 godina u SDP-u, ima svoj ugled i kredibilitet. Da li je pogriješila što je ispred SDP-a organizovala taj skup? Pa, postavlja se pitanje kako je ona uopće nešto mogla reći ako nije dio Kantonalnog odbora. S druge strane, nisam ni za to što ako ste kritikovali nečiji izbor sada budete tuženi".

Za kraj je pričao o odnosu sa stranačkim kolegom Irfanom Čengićem.

"Nisam u dobrim odnosima s Čengićem. On ima puno protekcije unutar SDP-a. Ne sviđa mi se način vođenja njegove politike. Ne možete imati identičku kampanju kao SDA načelnik. Ne možete lobirati u Islamskoj zajednici za glasove i stidit se LGBT populacije. Ravnopravnost je jedna od glavnih vrijednosti SDP-a. Ne razgovaram s Irfanom od izbora Bogića Bogičevića za gradonačelnika", kazao je Stojanović.

Gostovanje Igora Stojanovića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.