BiH
15

Zoran Marjanović oslobođen optužbi za ratni zločin

FENA
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je, drugostepenu presudu u predmetu Zoran Marjanović kojom se odbija, kao neosnovana, žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje prvostepena presuda Suda od 11. aprila 2012. godine.

Prvostepenom presudom optuženi Zoran Marjanović je oslobađen od optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi Marjanović je oslobođen od optužbe iz razloga što nije dokazano, van razumne sumnje, da je učinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret optužnicom Tužilaštva BiH.

Optuženi Zoran Marjanović se teretio da je u prvoj polovini juna 1992. godine na lokalitetu zvanom Mejrina Homora, općina Rogatica, obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, zajedno s nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), nezakonito lišio slobode šestočlanu porodicu koja se iz Žepe vraćala svojoj kući u selo Babljak.

Teretio se, također, da je zajedno s drugim vojnikom spomenutu porodicu odveo do crkve u mjesto Borike, gdje su majku i četvoro maloljetne djece nepoznati pripadnici VRS odveli i protupravno zatvorili u prostorije srednje škole „Veljko Vlahović” u Rogatici, dok su oca dvojica pripadnika VRS preuzeli od optuženog Zorana Marjanović i odveli u pravcu komande Rogatičke brigade, od kada mu se gubi svaki trag..

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja uvaži žalbu i ukine presudu Suda BiH, te održi pretres.

Odbrana optuženog je dostavila odgovor na žalbu Tužilaštva, u kojem predlaže da vijeće Apelacionog odjeljenja odbije žalbu tužilaštva kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu u cijelosti.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu dana 24. oktobra 2012. godine, na kojoj su Tužilaštvo i odbrana ukratko izložili žalbu i odgovor na istu, te su istakli da ostaju kod pismeno iznijetih stavova, nakon čega je apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i donijelo drugostepenu presudu, saopćeno je iz Suda BiH.