BiH
0

"Žene u crnom" mole oproštaj od obitelji žrtava agresije u Vukovaru

FENA
Izaslanstvo nevladine organizacije "Žene u crnom", koja okuplja žene iz Beograda i 20-ak gradova iz cijele Srbije, posjetit će u subotu Vukovar kako bi na mjestu zločina zatražile oprost od obitelji žrtava agresije u Vukovaru i podsjetile na nužnost kažnjavanja tog zločina.

"U znak poštovanja sjeni poginulih i kao izraz našeg priznavanja odgovornosti za zločin počinjen u naše ime posjetit ćemo mjesto zločina, kako bismo zamolile za oproštaj i potvrdile namjeru da vukovarski zločin ne bude prepušten povijesnom relativiziranju i zaboravu", kaže se u priopćenju, i dodaje: " S tugom i osjećajem posramljenosti sjećamo se tragedije Vukovara, koja je svoju kulminaciju doživjela upravo prije 15 godina. Sjećamo se prvoga u nizu velikih i neoprostivih zločina koji su počinjeni u naše ime. Sjećamo se, znajući da je zlo krenulo iz Beograda".

Organizacija podsjeća da je "zločinačka tzv. JNA studenoga 1991. zajedno s Arkanovim 'Tigrovima', Šešeljevim dobrovoljcima i drugim srpskim fašistima krenula u ofenzivu na Vukovar", te da najodgovorniji iz JNA za stradanje Vukovara, generali Života Panić i Blagoje Adžić, sigurni i danas uživaju generalske mirovine. Kako se dodaje, nisu kažnjeni niti čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koje je regrutiralo dobrovoljce za Vukovar, a u javnom mnijenju i danas dominira težnja da se vukovarski zločin prepusti povijesnom zaboravu.

"Obični građani Beograda su ispratili cvijećem one koji su od Vukovara napravili još jedan Staljingrad. Neka njihova djeca, nažalost, i danas po stadionima širom Srbije urlaju 'Nož, žica, Srebrenica'", navode "Žene u crnom" i napominju da su od samog početka ratnog nasilja ukazivale na zločinački karakter Miloševićeva režima, vodstva Srpske pravoslavne crkve i velikosrpskih ideologa iz SANU, te da se i danas suprotstavljaju "dominantnoj tendenciji" zaborava.

"Podsjećamo srpsku javnost kako je šutnja o zločinu i samo zločinačka, jer priziva nove zločine i nove ratove. Ponavljamo da je za nas, kao i za sve demokratski opredijeljene građanke i građane Srbije, neprihvatljivo svako relativiziranje zločina, a naročito njihovo opravdavanje i slavljenje. Obiteljima žrtava agresije na Vukovar poručujemo: Oprostite nam! Učinit ćemo sve što je u našoj moći da istina o zločinu počinjenom u Vukovaru i uopće u ratovima 1991-1999 dopre do svijesti u srpskoj javnosti i da se svi odgovorni za zločine protiv mira i čovječnosti privedu pravdi i kazne po zakonu", navode "Žene u crnom" u priopćenju dostavljenom javnosti.