Imaju veliki značaj
372

Opća bolnica u Sarajevu dobila savremene operacione sale, pogledajte kako izgledaju

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas su svečano otvorene savremene integrisane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju.

Prisutnima je prikazan kratki film o bolnici povodom 158 godina od njenog otvaranja. Ujedno su predstavljene prednosti rada u integrisanim operacionim salama.

Kako je navedeno, ove sale imaju brojne prednosti te je omogućen simultani prijenos slike i tona te komunikacija sa doktorima iz cijelog svijeta tokom same operacije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Iz Opće bolnice ističu da je na ovaj način omogućeno praćenje operacije putem video linka, što će unaprijediti edukaciju mladih hirurga.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović kazao je ovom prilikom da se za svaki "rođendan" bolnice potrude uvesti neki značajan novitet i poboljšati njen rad.

Objasnio je suštinu projekta i istakao je da je šest doktora prije godinu dana prošlo obuku u centru pored Frankfurta.

Istakao je tri značaja uspostavljanja ovakvih operacionih sala te je naveo da se one već nalaze u najsavremenijim bolnicama širom svijeta.

"Prva stvar je zaštita bolesnika, zato što u realnom vremenu kroz instalitranu opremu omogućavamo da se operativni zahvat snima i bolesnik je na taj način najbolje zaštićen. Drugi segment se tiče hirurga i ginekologa i medicinskog osoblja, a vezano je za mogućnost praćenja zahvata koji se snima iz tri pravca, da se jednim dugmetom uspostavi kontakt s jednim centrom, odnosno kolegama iz SAD-a ili Evrope. Jednim dugmetom se kolege uključe i pomognu nam, to je važno kod preprema za teške operacione zahvate. Treća stvar je vezana za mlade ljekare, specijalizante i studente medicine. Svaki operativni zahvat će moći direktno da se prenosi, ulazi se u operativno polje. Ovo je dan kad svi možemo biti sretni da ovo u Sarajevu uopšte imamo", rekao je Gavrankapetanović.

Zahvalio se Vladi KS i svima koji su pomogli da se dobiju ovakve sale.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Delegacija Opće bolnice je položila cvijeća na spomen-česmu koja se nalazi u krugu bolnice, a koja je izgrađena u čast doktora po kojem bolnica nosi ime.