Parlament BiH
46

Brkić i Magazinović o godišnjici ulaska BiH u Vijeće Evrope: Respektabilna smo članica, naš glas se čuje

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas će biti održana konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH.

Pred konferenciju medijima su se obratili predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentu Vijeća Evrope Saša Magazinović i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

"Prije 75 godina osnovao je Vijeće Evrope, historijski važna institucija koju i danas prepoznajemo kao kuću ljudskih prava. Prije 22 godine ova kuća je otvorila svoja vrata i BiH. To je bio vrlo značajan trenutak za zemlju u tranziciji. U to vrijeme ljudi nisu znali šta znači naše članstvo, a danas već svi znamo da nam je time omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava gdje su brojni građani BiH dokazali svoju diskriminaciju. Evropska konvencija o ljudskim pravima je usvojena godinu dana nakon što je osnovano Vijeće Evrope, temeljni dokument o ljudskim pravima. Istanbulska konvencija je također jedan od temeljnih akata Vijeća Evrope. U našem političkom životu prisutna je Venecijanska komisija kao vrhunski pravni autoritet. O nekim institucijama Vijeća Evrope smo naučili na teži način jer smo bili predmet mogućih sankcija. Borba protiv govora mržnje, sloboda govora, okupljanja, unapređenje lokalnih vlasti bitne su teme koje tretira Vijeće Evrope", kazao je Magazinović.

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodao je da je današnja pozicija BiH u Vijeću Evrope takva "da smo mi respektabilna članica, zemlja čiji se glas čuje, a za šta su zaslužni svi oni koji su svoje vrijeme, lični kapacitet i energiju uložili na rad u različitim tijelima Vijeća Evrope".

"Biti punopravni član Vijeća Evrope nije uvijek jednostavan, nekad su pred nama teške odluke. Pozivam sve nas da se stalno podsjećamo na vrijednosti koje su nas okupile u Vijeću Evrope. To je garancija da ćemo u dobrim vremenima biti progresivno društvo, a u lošim vremenima ćemo biti na pravoj strani istine", kazao je.

Brkić je dodao da je članstvo BiH u Vijeću Evrope predstavljalo prvi integracijski korak BiH u grupu zemalja "koje baštine vrijednosti slobode, poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava kao temeljnih vrijednosti."

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova (Foto: T. S./Klix.ba)
Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nakon pada Berlinskog zida, Vijeće Evrope je napravilo veliki uticaj i ostavilo dubok trag na svim zemljama koje su u tranziciji, tako i na BiH. Danas BiH, zahvajujući članstvu u VE, bolje izgleda nego prije 22 godine. Puno je i na vanjskopolitičkom planu pomoglo članstvo BiH u Vijeću Evrope. Danas ćemo obilježiti naše članstvo i reći šta su to naše obaveze i naša prava koje smo koristili i trebamo koristiti u vremenu koje je pred nama", kazao je Brkić.