Održano ročište
132

Zašto je Turčin Fatih Keskin prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH? Advokati strahuju

Klix.ba
Advokat Nedim Ademović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Advokat Nedim Ademović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u slučaju profesora Fatiha Keskina. Advokat Nedim Ademović, koji zastupa turskog državljanina i direktora Richmond Park Collegea Bihać, rekao je medijima kako je ovo politički progon dogovoren na političkom nivou.
Pred Sudom BiH danas je održano ročište u vezi sa žalbom na rješenje o oduzimanju stalnog boravka direktoru Richmond Park Collegea Bihać Fatihu Keskinu. Ovaj državljanin Republike Turske boravio je više od 20 godina na teritoriji BiH, ali je nedavno odlukom domaćih vlasti stavljen pod nadzor u Imigracioni centar.

Ademović je rekao da je Sud BiH bio dužan danas saslušati Keskina i pružiti mu priliku da iznese odbranu te da je očekivao kako će od Suda BiH dobiti minimum informacija o tome zbog čega je ustvari Keskin proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH.

Kako kaže, danas nije bilo moguće iznijeti adekvatnu odbranu s obzirom na to da još uvijek nemaju uvid u dokumentaciju koju je prikupila OSA BiH, ističući da uopće ne zna da li postoji takva dokumentacija.

"Mi smo u okviru naše tužbe i odbrane prezentovali dokaze da Keskin boravi zakonito u BiH, da je kredibilan i porodičan čovjek koji nikada nije napravio prekršaj, a posebno kršio bilo kakve krivične zakone", rekao je Ademović.

Istakao je da se u ovom slučaju radi o čistom političkom progonu i da je odbrana Sudu BiH dostavila evidenciju o nekažnjavanju (od 2. decembra 2019. godine) gdje se jasno vidi da Keskin nije na bilo koji način procesuiran u Turskoj.

"Također smo se povezali s argumentima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je rekao da mu je navodno poništen pasoš. Tvrdimo da se radi o političkom progonu koji je dogovoren na političkom nivou i koji je trebalo da rezultira faktički otmicom Keskina i deportovanjem po hitnoj proceduri u Tursku gdje bi bio zatvoren bez bilo kakvih prava", kazao je Ademović.

Ocijenio je da Sud BiH treba staviti van snage oduzimanje slobode Keskinu, pustiti ga iz imigracionog centra kako bi se mogli nastaviti postupci kojima namjeravaju dokazati da je oduzimanje njegovog prava na slobodu u BiH nezakonito i da on može sa svojom porodicom nastaviti živjeti slobodno kao svi slobodni građani u BiH.

"Odluka bi po zakonu trebala biti donesena u roku od tri dana, pretpostavljam da ćemo je dobiti u ponedjeljak. Na osnovu čega Sud BiH odlučuje, ako nema dokumentacije? Navodno imaju tu dokumentaciju, ali smatram da pravo na odbranu podrazumijeva da Sud BiH da minimum informacija bez obzira na to što su dokumenti kvalifikovani kao tajni, kako bi mogli dati adekvatnu odbranu", kazao je Ademović.

Istakao je da će ovo postati jedan međunarodni slučaj zbog kojeg će BiH ponovo doći pod istragu međunarodne zajednice.

"Modus koji primjenjuju organi vlasti jeste da se pozovu određene osobe u određene organe unutrašnjih poslova, tu su prisutni već policijski službenici i onda se po hitnoj proceduri zatvore. Traži se od tih ljudi da potpišu dokument koji je unaprijed dogovoren, strpaju se u auto i nakon provedenog jednog dana ili noći odvode se u avion i deportuju se van BiH. Čak im se zabranjuje da govore da su uopšte bili u imigracionom centru ili prostorijama gdje se to odvijalo", kazao je Ademović.