Sada odlučuje Sud BiH
126

Slučaj protjerivanja Fatiha Keskina iz BiH: Ministarstvo sigurnosti odbilo žalbu advokata

A. D.
Fatih Keskin
Fatih Keskin
Ministarstvo sigurnosti BiH odbilo je žalbu advokata Fatiha Keskina, turskog državljanina i direktora Richmond Park Collegea Bihać na rješenja o oduzimanja stalnog boravka i o stavljanju pod nadzor u Imigracioni centar.

Ovo je za Klix.ba potvrdio njegov advokat Nedim Ademović. Keskina je uhapsila policija u USK nakon čega je odveden u Imigracioni centar odakle mu prijeti protjerivanje.

Ademović je za naš portal kazao da Ministarstvo sigurnosti BiH nije željelo dati bilo kakve razloge već je navelo da niti Služba za poslove sa strancima niti ovo ministarstvo mogu provjeravati informacije i kvalifikacije Obavještajno sigurnosne agencije BiH. O tužbi protiv rješenja Ministarstva će, kaže, sada odlučivati Sud BiH.

"Sasvim je jasno da su svi postupci osim onog pred Sudom BiH uzaludni jer niti se navodna dokumentacija može dati na uvid radi kontrole niti nadležne institucije mogu tu dokumentaciju preispitati", kazao je Ademović.

Kako smo ranije objavili, Keskinu je Služba za poslove sa strancima BiH donijela rješenje kojim mu je otkazan stalni boravak u BiH, te ga je stavila pod nadzor radi protjerivanja iz BiH. Razlog za ovakav postupak bh. Vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH.

Čitava priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetullaha Gulena.