Zamjerio mu
0

Zahiragić komentirao Ademovićev stav o radu Ustavnog suda BiH: Stavio se u ulogu "đavoljeg advokata"

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić osvrnuo se na sinoćnju analizu stručnjaka za ustavno pravo Nedima Ademovića o tome može li UStavni sud BiH raditi bez sudija iz entiteta RS.
Zahiragić je Ademoviću zamjerio što je u dijelu svoje analize, kako navodi, iskoristio priliku da se stavi u ulogu "đavoljeg advokata", to jeste advokata "Trojke" i njihovih "ne tako dobrih namjera". "To i ne bi bio problem da se stavio u njihovu službu argumentima i istinom. Međutim, njegova izjava kako je učešćem Trojke u vlasti sa HDZ-om došlo do sukobljavanja starog načina izbora sudija Ustavnog suda BiH na kojeg HDZ i dalje računa (autokratizacija, politizacija i etnizacija sudija) sa jedne i navodnim pokušajem Trojke da izbor sudija profesionalizira u smislu da se barem biraju sudije koje nemaju bilo kakvu političku hipoteku sa druge strane, je jednostavno neistinita", naveo je Zahiragić.

Kako je dodao, Trojka ne da se nije stavila u službu profesionalizacije izbora sudija Ustavnog suda BiH nego je, prema njegovom mišljenju, uradila baš suprotno.

"Trojka se stavila u službu izbora Marina Vukoje, čovjeka koji, uz dužno poštovanje, osim podrške HDZ-a i nema neke reference za sudiju Ustavnog suda BiH, posebno ne one pravosudne jer čovjek nije imao dana radnog staža u pravosuđu. Štaviše, Trojka je toliko odlučna u ispunjavanju želja HDZ-u da čak ne dozvoljava da se imena više kandidata - među kojima se zaista nalaze i neki profesionalci - nađu pred zastupnicima u Predstavničkom domu, nego pokušavaju zloupotrebom Poslovnika dovesti Predstavnički dom Parlamenta FBiH pred svršen čin", dodao je Zahiragić.

Zahiragić je na kraju uputio poruku i samom Ademoviću.

"Shodno navedenom, nadam se da će gospodin Ademović, uprkos eventualnim ličnim ambicijama koje mu Trojka može ili hoće ispuniti, u budućim javnim istupima nastupati iz pozicije znanja, argumenata, činjenica i istine, jer ipak se to očekuje od eksperata kakav gospodin Ademović zaista i jeste", zaključio je Zahiragić.