BiH
8

Wigemark posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador LarsGunnar Wigemark posjetio je "Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995" u Sarajevu koji je nedavno otvoren. Poručio je da ovo mjesto trebaju posjetiti svi iz BiH, ali i cijele Evrope.

"Odlučio sam da posjetim ovaj muzej da bih se prisjetio šta se dešavalo u BiH tokom ratnih godina, ali i podsjetio na ono što se dešava u Evropi danas. Sve su prisutnije tendencije da se negiraju ili zaboravljaju određeni zločini i naša zajednička prošlost koju smo imali tokom svjetskih ratova, pa na dalje", istakao je Wigemark.

Naglasio je da su proteklih mjeseci u BiH vidljivi pokušaji negiranja činjenica koje su nesporne i koje su priznale i potvrdile međunarodna zajednica, UN i EU pa i BiH, da se u ovoj zemlji desio ratni zločini uključujući i genocid.

"Govoriti o nekom eventualnom ponovnom sukobu u BiH kao što se moglo čuti tokom predizborne kampanje, pa i u okviru nezakonito održanog referenduma, najblaže rečeno je nedopustivo", rekao je Wigemark.

Naglasio je da su zločine počinile sve strane: Srbi, Hrvati i Bošnjaci i neki drugi koji su se umiješali u sukob u BiH.

"Zločine su nesporno počinile sve strane. Činjenica da negdje brojčano imate više žrtava ili više masovnih grobnica svakako ne opravdava bilo koji drugi zločin koji je počinjen. Jedan počinjen zločin ne može opravdati drugi", izjavio je Wigemark.

Kaže da je sada BiH EU budućnost i da taj put ne treba usporavati. Kao predstavnik EU istakao je da osiguravaju podršku na tom putu.

Svjestan je da je prošlost teško breme, koje svi nose, ali i istakao da su vidljivi primjeri nekadašnjih suprotstavljenih strana koje sada sarađuju i da niko pri zdravoj pameti ne bi osporavao ono što se desilo tokom Drugog svjetskog rata i ne bi osporavao genocid koji je počinjen.

"Zato je u tom kontekstu važno pomirenje i oprost i onda kada je teško da bi se moglo nastaviti živjeti", poručio je Wigemark.

Također, naglasio je da svi trebaju dopustiti nadležnima da se neometano bave predmetima ratnih zločina, a da podršku i tome daje EU.

"Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995" otvoren je 19. jula ove godine i prvi je muzej u BiH koji dokumentira, opisuje i prikazuje patnje žrtava, razmjere zločina i karakter rata '92.-'95. U Muzeju su arhivirane stotine izjava žrtava rata, ličnih predmeta, predmeta ekshumiranih iz masovnih grobnica, replikama prikazana mjesta zločina i masovnih egzekucija.

Detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, genocid u Srebrenici, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava iz perioda 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme.

Muzej je smješten je u ulici Ferhadija u Sarajevu.